Tranzacție cheie în Portul Constanța. Familia Salameh, care deține producătorul de băuturi Alexandrion, a cumpărat terminalul de GPL al Octogon Gas & Logistics, de la familia omului de afaceri Constantin Idu

Octogon Terminal GPL Portul Constanța

Nawaf Salameh Family Office, care deţine producătorul de băuturi spirtoase şi vinuri spumante Alexandrion Group, anunță că a cumpărat Terminalul de gaz petrol lichefiat (GPL) Octogon Gas & Logistics din Portul Constanţa, care este controlat acum majoritar de Corneliu-Bogdan Idu, fiul lui Constantin Idu, om de afaceri constănțean care a decedat în 2020, dar care fusese unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din România și care i-a sprijinit în carieră pe Simona Halep și Horia Tecău. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită. Inclusiv Rompetrol a dorit să cumpere la un moment dat acest terminal.

Nawaf Salameh Family Office transmite că achiziția se aliniază cu extinderea companiei în domeniul energiei verzi, ca parte vitală a unei viziuni strategice extinse pentru securitatea energetică, dezvoltarea durabilă şi gestionarea responsabilă a mediului. În viziunea lui Salameh, achiziţia Terminalului Octogon Gas & Logistics „este doar începutul”: „Vedem investiţia noastră aici ca parte a procesului de modernizare a oraşului Constanţa în ansamblu, la care adăugăm atenţia la detalii şi calitatea care definesc toate operaţiunile din portofoliul nostru. Prin integrarea Terminalului Octogon Gas & Logistics în portofoliul nostru, alături de proiectele noastre de energie verde, punem bazele unei infrastructuri energetice mai diversificate şi, prin urmare, sustenabile şi sigure, precum şi mai responsabile din punct de vedere ecologic”.

„Terminalul Octogon Gas & Logistics este unul dintre elementele esenţiale ale infrastructurii energetice a ţării. Prin asigurarea unei aprovizionări stabile şi fiabile de GPL, va contribui la protejarea independenţei energetice a României şi la rezilienţa împotriva perturbărilor externe cauzate de fluctuaţiile pieţei sau chiar de actori străini ostili”, menţionează compania.

Salameh punctează, de asemenea, că achiziţia „este un catalizator pentru consolidarea legăturilor strategice vitale dintre România şi Statele Unite ale Americii în domeniul comercial – esenţial pentru orice relaţie bilaterală şi o completare pentru legăturile de securitate în expansiune, în general. Sectorul energetic serveşte ca o punte crucială între cele două naţiuni, cu implicaţii importante pentru securitatea şi prosperitatea României, în viitor. Investind în active energetice cheie, cum ar fi Terminalul Octogon Gas & Logistics, Nawaf Salameh Family Office caută să consolideze poziţia României ca partener de încredere pe piaţa energetică globală, întărind în acelaşi timp relaţiile bilaterale şi alianţa cu Statele Unite ale Americii.”

Nawaf Salameh Family Office, înfiinţat de Dr. Nawaf Salameh, este o firmă de investiţii ce acoperă sectoare precum imobiliare, ospitalitate, agricultură, energie verde şi, acum, şi alte tipuri de energie. Nawaf Salameh Family Office deţine, de asemenea, Alexandrion Group, producător de băuturi spirtoase şi vinuri spumante, dar și whisky single malt.

Cine este familia Idu, care a construit terminalul GPL

Octogon Gas & Logistics era deținut de Corneliu-Bogdan Idu (70%), fiul omului de afaceri decedat Constantin Idu, Octogon Shipping and Services (21%), deținută de firma din Elveția a familiei Idu, Boraz Holding LTD și administrată de Bogdan Idu, și de Idu Shipping & Services (9%), deținută integral de Bogdan Idu.

În 2017, și KMG International (grupul Rompetrol) a negociat achiziţia companiei Octogon, care deţinea la acea vreme cel mai mare modern terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) de la Marea Neagră, scria atunci Economica.net.

Firma Octogon Gas & Logistics a inaugurat în octombrie 2010 terminalul de GPL din portul Midia, în urma unei investiţii de 15 milioane de euro, iar o parte din finanţare a venit de la Banca Transilvania. Terminalul avea capacitatea de stocare de 4.000 mc şi ocupa o suprafaţă totală de 23.900 mp.

Octogon Gas & Logistics a raportat anul trecut afaceri de 12,9 milioane de lei, în creștere cu 13%, și o pierdere de 2,2 milioane de lei, de la profit de 1,6 milioane de lei în anul precedent.

Corneliu Idu a fost unul dintre cei mai puternici armatori români, după cum a scris Adevărul. El urmase Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa (actuala Academie Navală). Era căsătorit cu Ştefana, medic şi fostă jucătoare de volei, cu care are un fiu.

A navigat pe cargouri, era comandant de navă, iar în anii ’80 a fost reprezentantul IEFM Navrom (Întreprinderea de Exploatarea a Flotei Maritime – Navrom) la Istanbul, unde a stat până în 1990.

Corneliu Idu a revenit în ţară, unde a fost numit director la Navrom şi apoi la Romline, perioadă pentru care a fost ulterior cercetat în dosarul Flota. A intrat în mediul privat de afaceri, în transporturi navale, înfiinţând o serie de companii precum Idu Shipping, Octogon etc. Deţinea, printre altele, compania Comvex, cel mai mare operator de minereuri vrac de la Marea Neagră.

Influentul om de afaceri, fost jucător de handbal, este cel care i-a sprijinit în carieră pe campionii la tenis Simona Halep şi Horia Tecău, iar arena sa Tenis Club Idu din Mamaia găzduia competiţii internaţionale.

Revista Forbes, care l-a inclus în Topul celor mai bogaţi români, scria că Idu este cunoscut în Constanţa ca „un om de afaceri important din punct de vedere financiar“ care „îşi propusese să pună pe picioare cel mai mare terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) de la Marea Neagră“.

Corneliu Idu inaugurase la începutul lui octombrie 2019 cel mai modern şi cel mai mare siloz de la Marea Neagră şi Marea Mediterană. Silozul este situat în Dana 80 a Portului Constanţa. Investiţia totală a fost de 50 milioane euro. „Practic este singurul terminal de cereale independent, celelalte aparţinând marilor traderi”, după cum a declarat pentru Economica.net Corneliu Idu.

Idu a fost cel care i-a sprijinit în carieră pe Simona Halep şi Horia Tecău.

El a murit de Covid-19, în 2020, la vârsta de 70 ani.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.