Apple a suferit o înfrângere semnificativă după ce instanța supremă a UE, Curtea Europeană de Justiție, a decis că producătorul iPhone trebuie să plătească 13 miliarde EUR în impozite restante, anulând o decizie anterioară în favoarea grupului Big Tech.
Hotărârea se referă la un caz din 2016, când Margrethe Vestager, șefa Comisiei Europene în domeniul concurenței, a declarat că Irlanda a acordat companiei o înțelegere ilegală de curtoazie, echivalentă cu o rată de impozitare mai mică de 1 %, scrie FT.
Curtea Europeană de Justiție a declarat marți că hotărârea sa „confirmă decizia din 2016 a Comisiei Europene: Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care Irlanda trebuie să îl recupereze”.
În 2020, o instanță inferioară a anulat ordinul Comisiei, iar decizia CEJ de a anula acea hotărâre a fost neașteptată.
Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a respins anterior poziția Comisiei ca fiind „o porcărie politică totală”. Marți, compania a declarat că UE „încearcă să schimbe retroactiv regulile și să ignore faptul că, în conformitate cu legislația fiscală internațională, veniturile noastre erau deja supuse impozitării în SUA”.
Cazul a fost urmărit cu atenție în întregul bloc ca un moment de răscruce în ceea ce privește afacerile fiscale ale Big Tech în Europa, eforturile UE de a investiga acordurile dintre companii și statele membre suferind anterior eșecuri.
Anul trecut, Amazon a câștigat o bătălie în instanță cu privire la regimul său fiscal în Luxemburg, după ce CEJ a decis că executivul de la Bruxelles nu poate obliga marele retailer electronic american să plătească Luxemburgului impozite restante în valoare de 250 de milioane de euro. Comisia a pierdut, de asemenea, un caz similar privind tratamentul fiscal aplicat de Țările de Jos companiei Starbucks, dar nu a făcut apel împotriva hotărârii.
Cu toate acestea, CEJ a confirmat marți constatarea inițială a Comisiei potrivit căreia structura fiscală a Apple în Irlanda – care excludea profiturile generate de licențele de proprietate intelectuală deținute de filialele sale internaționale și europene – constituia ajutor de stat.
Chiara Putaturo, expertă Oxfam în fiscalitatea UE, a declarat că, deși hotărârea Apple „va obliga gigantul tehnologic să își plătească datoria, fondul problemei este departe de a fi rezolvat. Paradisurile fiscale din UE încă pot încheia acorduri fiscale avantajoase cu marile multinaționale. Obligația de a opri acest lucru revine factorilor de decizie politică din UE”.
Separat, marți, Bruxelles-ul a câștigat un proces antitrust istoric împotriva Google, după ce CEJ a decis că gigantul de căutare a abuzat de puterea sa de piață prin clasificarea serviciilor sale de cumpărături în detrimentul rivalilor – acordându-și un avantaj ilegal și neloial. Curtea a menținut o amendă de 2,4 miliarde de euro impusă de UE pentru concurență împotriva Google în acest caz.
Google a declarat: „Suntem dezamăgiți de decizia instanței. Această hotărâre se referă la un set foarte specific de fapte. Am făcut schimbări în 2017 pentru a ne conforma deciziei Comisiei Europene. Abordarea noastră a funcționat cu succes timp de peste șapte ani, generând miliarde de clicuri pentru mai mult de 800 de servicii de comparare a prețurilor.”
Cele două hotărâri reprezintă victorii pentru Vestager, șefa Comisiei Europene pentru concurență, care este așteptată să părăsească funcția în acest an. În decursul mandatului său de un deceniu, aceasta s-a ocupat în mod repetat de cazuri foarte mediatizate care vizau cele mai mari companii tehnologice din lume.