Instanța supremă a UE a decis că Apple trebuie să plătească impozite restante în valoare de 13 miliarde de euro/ Google a primit tot în UE o amendă de 2,4 miliarde pentru practici anticoncurențiale

Apple Sursă foto: Unsplash

Apple a suferit o înfrângere semnificativă după ce instanța supremă a UE, Curtea Europeană de Justiție, a decis că producătorul iPhone trebuie să plătească 13 miliarde EUR în impozite restante, anulând o decizie anterioară în favoarea grupului Big Tech.

Hotărârea se referă la un caz din 2016, când Margrethe Vestager, șefa Comisiei Europene în domeniul concurenței, a declarat că Irlanda a acordat companiei o înțelegere ilegală de curtoazie, echivalentă cu o rată de impozitare mai mică de 1 %, scrie FT.

Curtea Europeană de Justiție a declarat marți că hotărârea sa „confirmă decizia din 2016 a Comisiei Europene: Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care Irlanda trebuie să îl recupereze”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În 2020, o instanță inferioară a anulat ordinul Comisiei, iar decizia CEJ de a anula acea hotărâre a fost neașteptată.

Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a respins anterior poziția Comisiei ca fiind „o porcărie politică totală”. Marți, compania a declarat că UE „încearcă să schimbe retroactiv regulile și să ignore faptul că, în conformitate cu legislația fiscală internațională, veniturile noastre erau deja supuse impozitării în SUA”.

Cazul a fost urmărit cu atenție în întregul bloc ca un moment de răscruce în ceea ce privește afacerile fiscale ale Big Tech în Europa, eforturile UE de a investiga acordurile dintre companii și statele membre suferind anterior eșecuri.

Anul trecut, Amazon a câștigat o bătălie în instanță cu privire la regimul său fiscal în Luxemburg, după ce CEJ a decis că executivul de la Bruxelles  nu poate obliga marele retailer electronic american să plătească Luxemburgului impozite restante în valoare de 250 de milioane de euro. Comisia a pierdut, de asemenea, un caz similar privind tratamentul fiscal aplicat de Țările de Jos companiei Starbucks, dar nu a făcut apel împotriva hotărârii.

Cu toate acestea, CEJ a confirmat marți constatarea inițială a Comisiei potrivit căreia structura fiscală a Apple în Irlanda – care excludea profiturile generate de licențele de proprietate intelectuală deținute de filialele sale internaționale și europene – constituia ajutor de stat.

Chiara Putaturo, expertă Oxfam în fiscalitatea UE, a declarat că, deși hotărârea Apple „va obliga gigantul tehnologic să își plătească datoria, fondul problemei este departe de a fi rezolvat. Paradisurile fiscale din UE încă pot încheia acorduri fiscale avantajoase cu marile multinaționale. Obligația de a opri acest lucru revine factorilor de decizie politică din UE”.

Separat, marți, Bruxelles-ul a câștigat un proces antitrust istoric împotriva Google, după ce CEJ a decis că gigantul de căutare a abuzat de puterea sa de piață prin clasificarea serviciilor sale de cumpărături în detrimentul rivalilor – acordându-și un avantaj ilegal și neloial. Curtea a menținut o amendă de 2,4 miliarde de euro impusă de UE pentru concurență împotriva Google în acest caz.

Google a declarat: „Suntem dezamăgiți de decizia instanței. Această hotărâre se referă la un set foarte specific de fapte. Am făcut schimbări în 2017 pentru a ne conforma deciziei Comisiei Europene. Abordarea noastră a funcționat cu succes timp de peste șapte ani, generând miliarde de clicuri pentru mai mult de 800 de servicii de comparare a prețurilor.”

Cele două hotărâri reprezintă victorii pentru Vestager, șefa Comisiei Europene pentru concurență, care este așteptată să părăsească funcția în acest an. În decursul mandatului său de un deceniu, aceasta s-a ocupat în mod repetat de cazuri foarte mediatizate care vizau cele mai mari companii tehnologice din lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: