Avertisment din fruntea BCE: Christine Lagarde îndeamnă guvernele să acţioneze pentru a reduce deficitele bugetare

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde a făcut joi un apel către guvernele din zona euro, să demareze “acum” reformele care vizează reducerea deficitelor bugetare, informează AFP, conform Agerpres.

Punerea în practică a regulilor Uniunii Europene “în mod complet, transparent şi fără întârziere va ajuta guvernele să îşi reducă deficitele bugetare şi nivelul de îndatorare”, a declarat Christine Lagarde în conferinţa de presă de după reuniunea consiliului guvernatorilor BCE.

“Guvernele ar trebui acum să se angajeze, în mod hotărât, cu privire la planurile lor pe termen mediu în materie de politici bugetare şi structurale”, a adăugat Christine Lagarde, fără a menţiona o anumită ţară în mod concret.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Franţa este vizată, începând de la finele lunii iulie, de o procedură de deficit excesiv, la fel ca şi alte şase state membre UE.

Reducerea deficitului ar urma să fie una dintre priorităţile noului premier francez, Michel Barnier, desemnat la începutul lunii septembrie şi care în zilele următoare ar urma să îşi prezinte echipa guvernamentală. Autorităţile de la Paris au promis că vor reveni la un deficit mai mic de 3% din PIB în 2027, un obiectiv care în opinia mai multor experţi nu este credibil, în condiţiile în care Franţa a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 5,5% din PIB.

De asemenea, Christine Lagarde a salutat joi raportul cu privire la competitivitatea economiei europene, prezentat la începutul săptămânii de Mario Draghi, fost premier italian şi predecesorul lui Lagarde în fruntea BCE. “Este vorba de un raport formidabil, în sensul că pune un diagnostic sever dar corect după părerea noastră, şi de asemenea indică reformele structurale care ar putea fi extrem de utile pentru ca Europa să fie mai puternică”, a subliniat preşedintele BCE.

Ideile din raportul lui Mario Draghi ar putea, de asemenea, ajuta BCE în derularea politicii sale monetare, a adăugat Lagarde.

“Dacă productivitatea poate creşte ca urmare a reformelor structurale, asta ar fi o veste foarte bună pentru noi; dacă uniunea pieţelor de capital poate fi pusă în practică şi vor fi disponibile mai multe finanţări pentru inovaţie, asta ar fi de asemenea o veste bună pentru noi în ceea ce priveşte inflaţia, stabilitatea preţurilor şi elementele care susţin munca noastră”, a apreciat preşedinta BCE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: