Grecia oferă beneficii în bani și scutiri fiscale pentru a stimula natalitatea, însă experții au îndoieli

grecia steag Sursa foto: pixabay.com

Grecia a prezentat joi măsuri de stimulare a natalității, de la vouchere și beneficii pentru îngrijirea copiilor la scutiri fiscale pentru noii părinți, deși experții au pus la îndoială eficiența planului, scrie Reuters.

Grecia are una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din Europa, o situație demografică dezastruoasă determinată de o criză economică care durează de un deceniu, de emigrație și de schimbarea atitudinilor în rândul tinerilor. Prim-ministrul a numit această situație o amenințare națională și o „bombă cu ceas” pentru pensii.

În prezent, cheltuiește aproximativ un miliard de euro pe an pentru măsuri de protecție a copiilor. Cu toate acestea, în 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din istoria sa.

Măsurile prezentate joi de ministerele Familiei, Internelor, Finanțelor și Sănătății includ reduceri fiscale pentru noii părinți, tichete de creșă, o creștere a salariului minim începând cu 2025, creșteri ale pensiilor și reduceri ale contribuțiilor sociale.

Dar experții în demografie și chiar oficialii guvernamentali recunosc că drumul este lung.

„Este de la sine înțeles că problema demografică … nu poate fi rezolvată doar prin beneficii și stimulente în numerar”, a declarat joi ministrul adjunct al finanțelor, Thanos Petralias, jurnaliștilor.

Petralias a declarat că rezolvarea problemei necesită, de asemenea, îmbunătățirea sistemelor de educație și sănătate, creșterea veniturilor și condiții mai bune de echilibru între viața profesională și cea privată.

Scăderea natalității este o problemă pentru guvernele din întreaga Europă, unde țări precum Franța, Italia, Norvegia și Spania au cheltuit miliarde de euro pentru măsuri de protecție a copiilor, dar fără prea mare efect.

Măsurile fac parte dintr-un plan mai amplu menit să inverseze tendința descendentă a natalității din Grecia, despre care oficialii au declarat pentru Reuters că va fi prezentat în mai, dar care a fost amânat pentru sfârșitul acestui an.

Planul include locuințe accesibile pentru tineri, stimulente financiare pentru reproducerea asistată și încorporarea migranților în forța de muncă.

„Ele (aceste măsuri) nu vor avea un impact dramatic asupra nașterilor”, a declarat Byron Kotzamanis, un important demograf din Grecia.

„Este nevoie de o politică diferită care să abordeze problema în esența ei”, a spus el, adăugând că aceasta include oferirea de stimulente tinerilor pentru a rămâne în Grecia și atragerea înapoi a celor care au plecat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.