Grecia oferă proprietarilor de locuințe stimulente pentru a renunța la închirierea pe termen scurt

steag grecia Sursa foto: pixabay.com

Grecia va acorda o scutire fiscală de trei ani proprietarilor de locuințe care își transformă chiriile pe termen scurt în chirii pe termen lung, devenind astfel ultima țară europeană care ia măsuri drastice împotriva închirierilor de vacanță pentru a face față lipsei de locuințe, scrie Kathimerini.

Boom-ul închirierilor pe termen scurt din Europa a determinat deja zone turistice precum Insulele Canare din Spania, Lisabona, Berlin și Florența să anunțe restricții privind aceste închirieri, pe care mulți localnici le acuză că îi scot de pe piață pe rezidenții permanenți.

Ca parte a unui plan de combatere a lipsei de locuințe, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat săptămâna trecută că Grecia intenționează, de asemenea, să majoreze o taxă pe închirierile pe termen scurt și să interzică acordarea de noi licențe în centrul Atenei.

Locuitorii capitalei au reacționat pozitiv la aceste planuri.

„Este o problemă uriașă, deoarece se schimbă peisajul urban. Acolo unde există clădiri tradiționale, acum există una modernă lângă ele, proiectată pentru a fi un Airbnb”, spune Penny Platanitou, în vârstă de 58 de ani, rezidentă a Atenei.

Valentina Reino, șefa politicii publice pentru Airbnb în Europa de Sud, a declarat vineri că societatea sa este pregătită să colaboreze cu guvernul elen pentru a găsi „soluții specifice și proporționale”.

Salariile mici, inflația ridicată, lipsa proprietăților și creșterea închirierilor pe termen scurt pentru vacanțe au alimentat o criză a locuințelor în Grecia, care încă se recuperează după o criză a datoriilor de aproape zece ani. Persoanele cu venituri mici, cuplurile tinere și studenții au fost afectați în mod deosebit.

Grecia a cheltuit până în prezent 2,2 miliarde de euro pentru subvenționarea împrumuturilor cu dobândă redusă pentru a ajuta tinerii să își cumpere prima casă și va aloca încă două miliarde de euro pentru a extinde planul la cuplurile cu vârste de până la 50 de ani.

„Grecia, într-adevăr, s-a alăturat în ultimii ani echipei de țări în care deficitul de locuințe presează familiile în mod insuportabil”, a declarat Sofia Zacharaki, ministrul grec al coeziunii sociale și afacerilor familiale, la o conferință de presă de prezentare a planului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.