Familia mogulului Rupert Murdoch, sursă de inspirație pentru serialul „Succession”. O luptă juridică este în plină desfășurare între copiii miliardarului pentru moștenirea imperiului media

murdoch news corporation Foto: Featureflash/ Joreks | Dreamstime.com

Datorită personalității ieșite din comun a miliardarului Rupert Murdoch, a influenței sale vaste în cadrul industriei media și a rolului său de făuritor de lideri în politica conservatoare, a existat mult timp un interes sporit față de mega-afacerile sale, dinamica sa familială complicată și viitorul imperiului său media, notează Bloomberg. Intriga a crescut în ultimii ani datorită popularului serial HBO, „Succession”, care a fost parțial inspirat de familia Murdoch. În viața reală, drama din jurul familiei Murdoch s-a derulat pe parcursul mai multor decenii și pe mai multe continente – iar o nouă luptă juridică tensionată în cadrul familiei mogulului i-a readus din nou în prim-plan.

Ce se întâmplă cu familia Murdoch?

Întrebarea privind cine va prelua masivul imperiu media conservator al lui Murdoch a reapărut din cauza unui proces care a început pe 16 septembrie în Reno, Nevada. Murdoch, în vârstă de 93 de ani, are șase copii din trei căsnicii. Cel mai mare copil al său, Prudence, provine din prima sa căsătorie, în timp ce Lachlan, Elisabeth și James provin din cea de-a doua. Murdoch are, de asemenea, două fiice, Grace și Chloe, care provin din cea de-a treia căsătorie cu antreprenoarea Wendi Deng.

Murdoch deține aproximativ 40% din drepturile de vot atât la Fox Corp. cât și la News Corp. Când s-a retras din consiliile de administrație ale acestora în urmă cu un an, fiul său cel mare, Lachlan – CEO al Fox și președinte al News Corp. – a devenit aparent câștigătorul unei bătălii între frați cu privire la cine va prelua afacerile tatălui lor. Cu toate acestea, un fond pentru moștenitori a decretat că acțiunile cu drept de vot vor fi împărțite în mod egal între cei patru copii mai mari după moartea lui Murdoch, fiecare primind un vot – o condiție acceptată de Murdoch și cea de-a doua soție a sa, ca parte a divorțului lor. Toți cei șase copii ai săi urmează să primească aceeași cotă de participare din fondul de investiții.

Cu toate acestea, Murdoch încearcă să modifice fondul pentru a extinde puterea de vot a lui Lachlan și pentru a-i oferi acestuia controlul exclusiv asupra societăților. Frații mai mari ai lui Lachlan – Prudence, Elisabeth și James – au contestat modificările la o instanță de succesiune din Nevada, care se ocupă de procedurile juridice legate de transferul proprietății după decesul unei persoane, pentru a păstra fondul la fel. Rezultatul ar putea determina viitorul imperiului familiei.

Cum a decurs această „dramă” până acum

În luna iunie, comisarul de succesiuni din Nevada a decis că Murdoch poate face modificările, atâta timp cât o face cu bună credință și în interesul moștenitorilor săi.

Murdoch a susținut că această mișcare va fi în beneficiul copiilor săi, deoarece îi va împiedica pe frații lui Lachlan să facă Fox News mai moderat din punct de vedere politic și să afecteze valoarea sa ca post de știri conservator. Prudence, Elisabeth și James folosesc aceiași consilieri juridici împreună și au susținut că modificările ar încălca condițiile inițiale ale fondului, afirmând că tatăl lor încearcă să îi priveze pe nedrept de drepturi.

Deși Nevada a fost un teren favorit pentru gestionarea fondurile de moștenire ale familiilor, datorită lipsei impozitelor pe venit și pe moștenire, pe lângă protecția substanțială pe care o oferă vieții private, asta nu înseamnă că acest caz nu va pune într-o lumină proastă familia Murdoch sau funcționarea sa internă. Orice scurgeri de informații privind procedurile judiciare sau documentele cuprinse vor genera fără îndoială și mai multă intrigă în jurul familiei.

Miza

Fiind cel mai vizionat post de știri prin cablu din SUA, Fox News este una dintre bijuteriile coroanei din imperiul lui Murdoch. Într-un peisaj media dur, marcat de concedieri și tăieri de finanțe, Fox nu a cheltuit mult pe un serviciu de streaming pentru a concura cu Netflix. În schimb, s-a concentrat pe știri și sporturi, evenimente live care i-au permis să se descurce mai bine decât companii precum Paramount Global și Warner Bros. Discovery Inc, care au avut costuri uriașe de investiții pentru platforme de streaming și din cauza pierderii a miliarde de dolari din participațiile tradiționale ale programelor prin cablu. Holdingurile News Corp., precum Wall Street Journal și REA, o afacere imobiliară online în Australia, au reușit, de asemenea, să prospere pe fondul migrației către publicitatea digitală.

Care sunt posibilele rezultate

Dacă instanța de succesiune îi permite lui Murdoch să îi predea controlul lui Lachlan, Fox News va continua probabil să fie cel mai puternic canal de știri conservator din SUA. Dacă cei trei frați ai lui Lachlan vor câștiga procesul și vor obține un control mai mare, rolul lui Lachlan se va schimba probabil după moartea tatălui lor. Copiii ar putea împinge televiziunea pe un teritoriu nou, mai moderat, și ar putea schimba radical peisajul media de știri – sau chiar ar putea încerca să vândă afacerile familiei.

După audierea argumentelor celor implicați, instanța de succesiune va emite o recomandare – în esență, opinia judecătorului cu privire la ce ar trebui să se întâmple cu fondul. Partea care pierde poate face apel în termen de 14 zile, ceea ce va duce cazul în fața judecătorului districtual de succesiune. Judecătorul respectiv poate fie să anuleze recomandarea instanței anterioare, declarând-o eronată, fie să o mențină. Una dintre părți ar putea face apoi apel la Curtea Supremă din Nevada.

Moștenirea lui Murdoch

Născut în Australia dintr-un tată proprietar de ziare, Murdoch a construit o colecție masivă de instituții media, rețele de televiziune și studiouri de divertisment în Australia, SUA și Marea Britanie. El are o avere netă de 10,6 miliarde de dolari, conform Indexului Miliardarilor întocmit de Bloomberg. Afacerile lui Murdoch au fost legendare, cum ar fi vânzarea studiourilor „21st Century Fox” către Walt Disney Co pentru suma de 71,3 miliarde de dolari în 2019.

Ascensiunea lui Murdoch la putere nu a fost lipsită de controverse. În Regatul Unit, s-a descoperit că tabloidele lui Murdoch, inclusiv actualul News of the World, au fost implicate în interceptări telefonice ilegale ale unor celebrități, victime ale unor infracțiuni și membri ai familiei regale britanice, la începutul anilor 2000. Fox News s-a confruntat cu o serie de scandaluri de hărțuire sexuală în anii 2010, ceea ce a dus la exodul talentelor și directorilor executivi de la vârful companiei, inclusiv al șefului Fox News, Roger Ailes. Fox a fost criticat pentru creșterea diviziunilor politice în SUA și a fost de acord să plătească o despăgubire de 787,5 milioane de dolari către Dominion Voting Systems, într-o înțelegere privind acuzații de defăimare, după ce procesul a arătat că televiziunea a relatat în mod fals că mașinile de numărat voturi ale companiei au fost manipulate pentru a schimba alegerile din 2020 în favoarea președintelui Joe Biden. Într-un comunicat privind înțelegerea, Fox a declarat: „Recunoaștem hotărârile judecătorești prin care anumite afirmații despre Dominion au fost considerate false”.

Care sunt pozițiile copiilor lui Murdoch

Lachlan a fost considerat încă de dinainte un succesor al lui Murdoch și a fost pregătit pentru diferite roluri în cadrul imperiului familiei. Cu toate acestea, după ce s-a certat cu Ailes și și-a văzut tatăl de partea șefului Fox News, Lachlan a demisionat din funcția de director și s-a angajat în diverse afaceri în Australia timp de aproape un deceniu. În cele din urmă, s-a întors să lucreze pentru tatăl său, devenind președinte al News Corp și președinte executiv și CEO al Fox.

În timpul absenței lui Lachlan, James i-a luat locul fratelui său ca potențial succesor al lui Murdoch. La fel ca fratele său, a lucrat în mai multe companii ale tatălui, inclusiv ca președinte al grupului de ziare care deținea tabloidele implicate în scandalul de scurgere a conversațiilor din telefoane. După ieșirea la iveală a acestui scandal de hacking, James a demisionat în 2011. El a devenit unul dintre directorii executivi de la „21st Century Fox” în 2015, dar mandatul său s-a încheiat după vânzarea companiei către Disney. James, care a donat 615.000 de dolari pentru campania lui Biden din 2020 și a susținut cauze climatice alături de soția sa Kathryn, s-a retras din consiliul de administrație al News Corp în același an, declarând că nu este de acord cu conținutul editorial al posturilor de știri ale companiei.

La fel ca James, Elisabeth nu a mai lucrat în cadrul imperiului Murdoch de mai bine de un deceniu, în timp ce Prudence a deținut mai multe funcții executive în cadrul companiilor tatălui său. La fel ca James, Elisabeth și Prudence sunt de obicei considerate mai liberale din punct de vedere politic decât tatăl lor și Lachlan, dar își exprimă mai puțin public convingerile lor decât James.

Lachlan, care a spus despre el că este un libertarian, împărtășește multe dintre opiniile tatălui său. În 2023, când Rupert Murdoch a anunțat că se retrage din funcția de președinte al Fox și News Corp, acesta a subliniat că el și Lachlan văd lumea în același mod și intenționează să continue să lupte în „războaiele culturale”. Într-o scrisoare adresată angajaților, Rupert scria: „Tatăl meu credea cu tărie în libertate, iar Lachlan este absolut devotat cauzei”.

Sursa foto: Joreks/ Featureflash (Dreamstime.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.