Sam Altman, șeful Open AI, le-a spus liceenilor că renunțarea la facultate nu a fost mare lucru/ „Vă rog să nu mergeți acasă și să le spuneți părinților voștri că v-am spus să renunțați la facultate”, a glumit el

Sam Altman Sursa foto: Flickr/DLD Conference

Pentru Sam Altman, CEO al OpenAI, renunțarea la facultate pentru a-și lansa primul start-up, Loopt, nu a fost un risc atât de mare pe cât ar putea părea. De fapt, după spusele lui Altman, decizia de a părăsi Stanford în 2005 nu a fost deosebit de calculată, ci mai degrabă oarecum neașteptată, scrie Fortune.

„Acesta nu a fost planul meu de viață, dar a apărut această altă oportunitate”, a spus Altman în timpul unui interviu la liceul privat John Burroughs School din St. Louis, pe care el l-a absolvit în 2003. „Părea un lucru foarte distractiv de încercat și, important, mi-am dat seama că mă pot întoarce. Cred că aceasta este cheia pentru majoritatea riscurilor. Majoritatea lucrurilor nu sunt o ușă cu sens unic. Puteți încerca ceva, și dacă nu funcționează, puteți anula.”

În acest caz, Altman ar fi putut oricând să se întoarcă la facultate și să obțină o diplomă de licență dacă lucrurile cu Loopt nu mergeau bine. Altman avea doar 19 ani în momentul în care a părăsit Stanford pentru a începe Loopt, care oferea o versiune timpurie a serviciilor de localizare. Start-up-ul s-a dovedit a fi un succes moderat. Tehnologia s-a dovedit mai mult decât promițătoare, serviciile de localizare devenind în curând o componentă esențială a aproape tuturor aplicațiilor mobile, de la bănci la jocuri și știri, dar Loopt nu și-a găsit niciodată echilibrul. În cele din urmă, compania a fost vândută firmei bancare Green Dot în 2012 pentru suma de 43,4 milioane de dolari, ceea ce i-a permis lui Altman să se remarce în Silicon Valley.

Așadar, riscul pentru Altman a dat în cele din urmă roade. Deși el nu vede neapărat decizia de a lansa un startup ca fiind atât de riscantă pentru început, societatea în general este adesea reticentă la risc, făcând ca decizia sa să pară mai drastică decât ar fi trebuit, potrivit lui Altman. „În general, cred că oamenii sunt teribil de prost evaluați în privința riscurilor”, a spus el.

Părăsirea facultății pentru a urma un start-up nu a fost un risc atât de mare în mintea sa, deoarece calea tradițională a carierei din anii 1950 și 1960 – în care cineva mergea la facultate, obținea un loc de muncă și rămânea la aceeași companie pentru cea mai mare parte a carierei – nu mai era la fel de satisfăcătoare ca în trecut, potrivit lui Altman.

„Apoi, treptat, a încetat să mai funcționeze”, a spus Altman. „Acum cred că calea tradițională este, nu voi spune că se destramă, dar este destul de provocată. Iar inteligența artificială va perturba probabil și mai mult lucrurile și va crea și mai multe variații în calea tradițională.”

Căile de carieră actuale oferă mai multe oportunități pentru autocorectarea greșelilor, a adăugat Altman. Există dovezi substanțiale potrivit cărora lucrătorii din noile generații – mileniali și Z – sunt mult mai deschiși la schimbarea locului de muncă decât generațiile anterioare și nu consideră acest lucru un stigmat negativ. În timpul boom-ului de pe piața muncii din timpul pandemiei, schimbarea locului de muncă a devenit extrem de profitabilă. Dar chiar și răcirea actuală a pieței forței de muncă nu a făcut nimic pentru a tempera neliniștea angajaților tineri și înclinația lor de a căuta alte locuri de muncă.

Având în vedere acest lucru, Altman a încurajat publicul format din elevi de liceu să ia în considerare riscul de a opta pentru prea multă stabilitate. „În ceea ce este acum o lume foarte dinamică, lucrul riscant este să nu încerci lucrurile care ar putea funcționa cu adevărat”, a spus el.

Altman a avertizat, de asemenea, împotriva regretului care poate veni cu o abordare prea prudentă. Fără niciun risc, „te uiți înapoi la cariera ta, 10, 20, 30 de ani mai târziu și spui: «Omule, mi-aș fi dorit să fi încercat lucrul pe care chiar voiam să-l încerc»”, a spus Altman. „Ar trebui să pui mare preț pe a face asta de fiecare dată când simți că ai putea spune asta mai târziu.”

Conștient de vârsta publicului său, Altman a clarificat un lucru. „Vă rog să nu mergeți acasă și să le spuneți părinților voștri că v-am spus să renunțați la facultate”, a glumit el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.