Grecia şi Cipru au semnat un memorandum de înţelegere pentru a continua proiectul de construcţie a unui cablu electric submarin care leagă Europa continentală de Estul Mediteranei, au declarat sâmbătă ministerele energiei din cele două ţări, citate de Reuters, transmite News.ro.
Cablul Great Sea Interconnector (GSI) va lega reţelele de transport de electricitate din Europa de Cipru, într-un proiect care va costa 1,9 miliarde de euro şi se va extinde ulterior până în Israel.
La finalizare, promotorii proiectului spun că ar fi ”cel mai lung” astfel de cablu de înaltă tensiune din lume, de la 1.240 km şi, de asemenea, situat la cea mai mare adâncime, la 3.000 de metri.
Pe baza memorandumului de înţelegere semnat vineri seara, lucrările la proiect se vor relua în zilele următoare, au declarat sâmbătă cele două ministere.
Cipru are rezerve dovedite de gaze, dar nu au fost exploatate. Insula se bazează în continuare pe păcură grea pentru a genera electricitate, cu costuri pentru consumatori considerabil mai mari decât omologii lor din Europa continentală.
Deşi nu a contestat nevoia de surse alternative de energie sau GSI în sine, au existat blocaje în partea Ciprului, deoarece Nicosia a dorit clarificări cu privire la costul total al proiectului, viabilitatea acestuia şi orice obligaţii pentru întârzieri neprevăzute.
”Acesta este un proiect de importanţă strategică pentru Cipru, Grecia şi UE, deoarece va lega Ciprul de reţeaua electrică a Europei, facilitând tranziţia energetică a acesteia şi scopul ca Grecia să fie un canal de energie curată”, au spus ministerele.
Cablul submarin prin Marea Neagră
Amintim că România va găzdui, la București, compania de proiect care va implementa proiectul unui cablu submarin prin Marea Neagră, care urmează să transporte energie electrică din Azerbaidjan, prin Georgia, România, Ungaria și, în cele din urmă, și Bulgaria.
Cablul submarin de înaltă tensiune, intitulat „Green Energy Corridor Power Company”, urmează să aibă o lungime de 1.200 km și costul instalării sale între România și Georgia se va ridica la 3,5 miliarde euro.
Compania de proiect va contracta un studiu de fezabilitate pentru acest proiect, iar el va fi făcut de firma italiană de consultanță, conform precizărilor transmise ulterior de Ministerul Energiei. Azerbaidjan va contracta studiul de fezabilitate în numele semnatarilor acordului, dar ulterior acesta va fi transferat către joint venture (compania de proiect).
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a spus că costurile totale vor fi aflate după ce va fi făcut studiul de fezabilitate, însă pentru cablul dintre România și Georgia, estimarea este de 3,5 miliarde euro.
Acordul asociaților a fost încheiat în aplicarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi, Proiectul Green Energy Corridor, ca urmare a Memorandumului de Înțelegere semnat la București în data de 27 mai 2024.