Călătoriile pot încetini procesul de îmbătrânire, arată un nou studiu

Happy couple taking a photo on white beach on honeymoon holiday Happy couple with camera on the beach. Two adults enjoying their vacation on tropical exotic beach

În următoarea ta călătorie, poți lăsa acasă serurile anti-îmbătrânire și cărțile cu sugestii pentru creier. Conform unui nou studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Australia, călătoriile în sine te pot menține tânăr/ă.

Experiențele pozitive asociate călătoriilor – interacțiunile sociale, stimularea mentală, activitatea fizică și bucătăriile sănătoase – pot întârzia procesul de îmbătrânire, spun oamenii de știință, conform Washington Post.

În studiul Edith Cowan, pe care Science Daily l-a publicat la începutul acestei luni, experții au dorit să afle în ce mod experiențele pozitive de călătorie contribuie la menținerea „entropiei scăzute” sau a declinului treptat al organismului uman.

„Turismul nu înseamnă doar petrecerea timpului liber și recreere”, a declarat Fangli Hu, cercetătorul principal al studiului, pentru The Washington Post. „Acesta joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea individuală și în sănătatea publică”.

În studiul teoretic, parte a unui proiect interdisciplinar multianual care va include date empirice, cercetătorii au observat că multe dintre practicile stilului de viață susținute de experții în medicină și sănătate mintală sunt intrinseci călătoriilor, cum ar fi implicarea socială, aprecierea naturii, mersul pe jos sau alte tipuri de exerciții fizice și mese nutritive. Imersiunea într-o destinație nouă, conform studiului, poate încetini procesul de îmbătrânire.

„Mediile, în special peisajele frumoase precum pădurile sau plajele, ne pot ajuta să reducem stresul și să ne stimulăm bunăstarea mentală și să promovăm activitatea fizică”, a declarat Hu. „Expunerea la alți turiști, localnici sau chiar animale ne poate îmbunătăți starea de spirit și funcția cognitivă. Iar călătoriile pot duce la o alimentație sănătoasă”.

Deși studiul nu a evidențiat o anumită dietă, cercetările efectuate de-a lungul anilor au promovat beneficiile dietei mediteraneene. Un raport recent publicat în JAMA Network Open, de exemplu, a concluzionat că mai mult de 25.000 de femei care au aderat la această dietă și-au redus riscul de deces cu până la 23 % în timpul perioadei de studiu de 25 de ani. Oamenii de știință au studiat legătura dintre dietele locale și longevitatea excepțională în cinci „zone albastre” din Costa Rica, California, Japonia, Italia și Grecia.

Potrivit studiului, călătoriile pot fi benefice pentru o gamă largă de oameni, nu doar pentru cei în formă. Mulți oameni pot culege roadele călătoriilor, evitând sau ameliorând boli și prelungindu-și durata de viață. Cercetătorii preconizează că această nouă categorie de călătorii este o extensie a altor tendințe consacrate, cum ar fi turismul de wellness, turismul de sănătate și turismul yoga.

„Aceasta ar putea îmbunătăți starea de bine a persoanelor sănătoase și ar putea preveni problemele conexe, ar putea promova recuperarea și ar putea opri deteriorarea în cazul persoanelor cu o stare de sănătate sub nivelul optim și ar putea servi ca o abordare non-farmacologică pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții în cazul celor cu afecțiuni medicale”, se arată în studiu.

Ce efecte negative pot avea călătoriile

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că călătoriile pot avea, de asemenea, un efect negativ.

„Dimpotrivă, turismul poate implica experiențe negative care pot duce la probleme de sănătate”, au scris cercetătorii, «paralel cu procesul de promovare a creșterii entropiei».

Hu a observat că călătoriile sunt pline de riscuri inerente, cum ar fi bolile infecțioase, accidentele și violența. Aceste pericole ar putea activa agenții de îmbătrânire, sau entropia. Studiul include, de asemenea, întâlnirile cu animale sălbatice pe lista sa de amenințări potențiale. Prin urmare, călătorii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita factorii declanșatori care ar putea duce la rezultate dăunătoare.

„Unele locuri pot face ca persoanele cu anxietate sau depresie să se simtă și mai neliniștite. Toată această negativitate poate să nu fie benefică”, a spus ea. „Deci, tipul de călătorie depinde de situația fiecărei persoane, de nevoile sale și de starea sa de sănătate.”

Jie Chen, director al Centrului de îmbătrânire al Universității Maryland, este de acord cu concluziile și recunoaște legătura dintre călătorii și îmbătrânirea grațioasă.

„În general, studiul promovează spiritul îmbătrânirii sănătoase”, a spus ea. „Unde vă aflați, mediul, mentalul și fizicul – este întregul pachet”.

Hu a spus că studiile viitoare se vor concentra pe modul în care călătoriile pot ajuta persoanele cu demență sau alte boli cronice. Cercetătorii speră să extindă acest domeniu în plină dezvoltare care, se poate doar spera, va duce la mai multe zile de vacanță și mai puține zile de boală.

„Intersecția dintre turism și sănătate este un domeniu de cercetare foarte nou și promițător”, a spus ea. „Dorim să explicăm în mod cuprinzător de ce turismul poate avea un impact atât pozitiv, cât și negativ asupra sănătății.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.