Ucraina va creşte taxele pentru a finanţa armata

armata, ucraina, donbas, donețk, tanc, blindat, razboi, invazie, soldati, militari Sursa foto: Anatolii STEPANOV / AFP

Creşterile de taxe, discutate în prezent în Parlamentul de la Kiev, sunt esenţiale pentru ca Ucraina să poată respinge invazia rusă lansată în februarie 2022, a declarat vineri ministrul ucrainean de Finanţe, Sergii Marcenko, transmite agenţia DPA, transmite Agerpres.

“Creşterile de taxe sunt un pas necesar (…). Este o decizie care va afecta mediul de afaceri, dar celelalte opţiuni sunt aproape epuizate”, a explicat ministrul la un eveniment desfăşurat la Kiev.

În pofida ajutorului financiar din partea UE şi SUA, statul ucrainean nu îşi poate finanţa cheltuielile suplimentare prin emiterea de obligaţiuni, veniturile obţinute din acestea fiind suficiente doar pentru plata serviciului datoriilor vechi, a adăugat ministrul ucrainean de Finanţe.

Mai mult, a continuat el, ajutorul financiar extern devine tot mai incert, Ucraina primind în primul trimestru al anului în curs doar aproximativ 10% din finanţarea necesară. Totuşi, Kievul mizează mai departe pe ajutorul financiar extern şi pe creditele externe pentru a-şi finanţa efortul de război şi celelalte cheltuieli esenţiale.

“Pentru anul acesta, 41,3 miliarde de dolari au fost atrase de la parteneri, iar pentru anul viitor estimăm 38,4 miliarde. Aceasta nu înseamnă însă că plăţile vor fi stabile”, a detaliat ministrul ucrainean de Finanţe.

Parlamentul ucrainean a aprobat la jumătatea acestei luni, în primă lectură, o creştere a taxelor ce ar trebui să aducă la buget pentru cheltuielile destinate apărării o sumă suplimentară echivalentă cu circa 1,4 miliarde de dolari anul acesta şi cu circa 3,3 miliarde de dolari anul viitor.

Printre alte taxe care vor creşte se numără şi “impozitul pentru război”, introdus în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea şi este perceput asupra veniturilor, acesta urmând să crească de la 1,5% la 5%, conform proiectului ce mai aşteaptă aprobarea Parlamentului în a doua lectură.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vinerea trecută, la Kiev, că Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro, în cadrul unui plan mai larg al statelor G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA), care au convenit în luna iunie să ofere Kievului un credit garantat cu veniturile produse de cele circa 300 de miliarde de dolari active ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei.

Fără noul împrumut de 35 de miliarde de euro, Uniunea Europeană şi statele sale membre au oferit până în prezent Ucrainei, de la începerea războiului, o asistenţă de 118 miliarde de euro ca ajutor militar şi economic, potrivit unui vicepreşedinte al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

De asemenea, în perioada scursă din februarie 2022, Congresul SUA a aprobat circa 175 de miliarde de dolari ca asistenţă pentru Ucraina, din care aproximativ 56 de miliarde reprezintă ajutor militar direct.

Însă potrivit Ministerului ucrainean de Finanţe, de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, această ţară a primit ca ajutor financiar pentru buget din partea aliaţilor săi ceva mai mult de 98 de miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.