Universitățile britanice îndeamnă guvernul să repornească fluxul de studenți din UE după Brexit/ Universitățile din Regatul Unit „se abțin” să ceară repornirea programului Erasmus, dar au speranțe pe fondul discuțiilor privind mobilitatea tinerilor

studenti, universitate, academie, absolventi Sursa foto: Unsplash.com

Universitățile britanice îndeamnă guvernul să găsească o modalitate de a relua fluxul de studenți din UE către Marea Britanie după Brexit, inclusiv o posibilă revenire la programul de schimb de studenți Erasmus, scrie The Guardian.

Dar, în timp ce prim-ministrul Keir Starmer se pregătește pentru prima sa întâlnire bilaterală cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri, universitățile britanice spun că sunt hotărâte să nu provoace o revenire la disputa „toxică” Brexit cu privire la migrație și adoptă o abordare de tip „watch and wait” (privesc și așteaptă).

„Regretăm foarte, foarte mult faptul că am pierdut un flux de studenți europeni foarte buni în Regatul Unit”, a declarat directorul executiv al Universities UK, Vivienne Stern. Dar ea a spus că a recunoscut politica internă „toxică” din jurul perspectivei ca cetățenii UE să se întoarcă la scară largă la educație în Regatul Unit.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Nu este în interesul nostru ca guvernul să ajungă prins într-un fel de dezbatere toxică despre imigrație pe plan intern, pentru că, în cele din urmă, acest lucru ne va afecta grav dacă va determina guvernul să reducă imigrația în alte moduri”, a spus ea.

Vorbind vineri la New York, Starmer părea să își fi înmuiat rezistența față de ideea unui program de mobilitate a tinerilor care să permită tinerilor sub 30 de ani să se întoarcă în UE pentru perioade de vacanță de lucru. El a declarat că „nu există planuri pentru un program de mobilitate a tinerilor”, dar a descris reuniunea de miercuri ca fiind „importantă”.

Surse din UE afirmă că reuniunea este menită să stabilească o direcție politică care să permită elaborarea unui program de lucru pentru diverse subiecte, inclusiv apărarea și securitatea, ca parte a unei „resetări” mai ample a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Ideea este ca ambele părți să colaboreze în următoarele șase luni, stabilind căile de negociere pe termen scurt și pe termen lung cu ocazia unui summit UE – Regatul Unit în primăvara anului viitor.

Până în prezent, cea mai mare parte a atenției asupra revigorării oportunităților post-Brexit pentru tineri s-a concentrat pe o propunere a UE din aprilie privind un program de mobilitate pentru tineri care ar permite tinerilor sub 30 de ani să studieze sau să lucreze în străinătate pentru un număr limitat de ani.

Dar, din punct de vedere politic, s-a vorbit puțin despre programul Erasmus de schimb de studenți, prin intermediul căruia mii  de studenți britanici au studiat anual într-o universitate din UE înainte de Brexit.

Regatul Unit a încercat să negocieze un acord pentru a rămâne membru asociat al programului Erasmus, însă povara financiară revenea în mod disproporționat Regatului Unit, iar universitățile ar fi trebuit să suporte costurile unui număr mai mare de studenți străini, mai scrie publicația citată.

Datele UE pentru 2020 arată că 17.795 de studenți au venit în Regatul Unit în 2018/2019, aproape dublu față de numărul de studenți britanici, 9.908, care au plecat în UE. În anul precedent, 18.839 de cetățeni UE au venit la universitățile britanice, față de 9.540 care au mers în UE.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: