Munca la birou 5 zile pe săptămână, impusă recent de șeful Amazon, îi determină pe aproape trei sferturi dintre angajați să ia în considerare demisia

amazon.com, companie americana, gigant tehnologic, cumparaturi, shopping online Sursa foto: Unsplash / Bryan Angelo

A trecut doar o săptămână de când CEO-ul Amazon, Andy Jassy, le-a spus angajaților săi că vor trebui să se întoarcă să lucreze într-un birou cinci zile pe săptămână – și deja, 73% dintre lucrătorii Amazon se gândesc să demisioneze, scrie Fortune.

Așa susține site-ului de evaluare anonimă a locurilor de muncă Blind, care a intervievat 2 585 de profesioniști Amazon verificați la o zi după ce Jassy a trimis memo-ul RTO (Return To Office)

Deși angajații gigantului tehnologic de 1,9 trilioane de dolari au până în ianuarie 2025 înainte de a fi așteptați să se prezinte la unul dintre numeroasele birouri ale Amazon, datele evidențiază faptul că mulți speră să găsească un nou loc de muncă înainte de noul an.

Majoritatea angajaților Amazon au raportat că nu sunt mulțumiți de această obligativitate și că își caută un nou loc de muncă – sau cunosc pe cineva din echipa lor care este mulțumit.

Mai mult, peste o treime au declarat că știu pe cineva din cadrul companiei care și-a prezentat demisia din cauza anunțului.

Fortune a constatat, de asemenea, în propria sa investigație, că angajații „trimit CV-uri cu furie” pentru noi locuri de muncă și intervievează deja pentru roluri mai flexibile în altă parte.

Amazon nu a răspuns la solicitarea Fortune de comentarii.

Lucrătorii din domeniul tehnologiei sunt îngrijorați că angajatorul lor le va urma exemplul

Peste 90% dintre lucrătorii Amazon sunt „nemulțumiți” de noua politică a companiei în birou, potrivit sondajului Blind, și mulți au postat pe Blind despre temerile lor că aceasta va inspira alți giganți din domeniul tehnologiei să urmeze exemplul.

„Munca la distanță este un lucru al trecutului…”, a scris un profesionist Block verificat pe Blind. „Amazon nu va face acest lucru decât dacă știe că omologii lor nu vor face ceva similar în viitor”.

„Alte companii vor face acest lucru, bucurați-vă de lucratul de acasă cât timp durează oameni”, a comentat un lucrător Google.

„Împachetați, băieți, s-a terminat”, a adăugat un angajat AT&T. „Toată tehnologia va urma și va fi de 5 zile pe săptămână acum”.

Într-adevăr, după ce Amazon a anunțat că îi cheamă pe lucrători înapoi la vechile metode de lucru, producătorul de calculatoare Dell a cerut în mod similar ca personalul său de vânzări să vină la birou cinci zile pe săptămână, față de trei.

Cu toate acestea, cercetările arată în mod constant că societățile care impun obligații stricte în birou, precum Amazon și acum Dell, sunt de fapt excepții de la regulă.

În realitate, majoritatea întreprinderilor devin mai flexibile, nu mai puțin flexibile, și chiar au revenit recent asupra poziției lor privind munca de acasă.

Cercetările sugerează că Amazon ar putea da înapoi cu privire la mandatul său RTO

Flex Index a analizat cerințele de birou la mai mult de 9.000 de companii (care angajează în mod colectiv peste 100 de milioane de persoane) și a constatat că aproximativ jumătate dintre firmele din SUA au cerut lucrătorilor să se întoarcă la birou în ianuarie anul trecut.

Doar o treime și-au menținut obligațiile stricte de cinci zile în birou.

În prezent, 37% dintre angajatori oferă în schimb muncă hibridă, față de 20% la începutul anului 2023.

Cercetări separate au confirmat faptul că directorii executivi din industria tehnologiei, în special, au renunțat în ultimul la politica revenirii obligatorii la birou.

Doar 3% dintre firmele de tehnologie le cer acum lucrătorilor lor să meargă la birou cu normă întreagă – o scădere semnificativă față de 8% anul trecut – după ce au întâmpinat mai multă rezistență decât au anticipat.

Amazon ar putea suferi aceeași soartă. Potrivit raportului Blind, în plus față de un potențial exod în masă al angajaților actuali, șefii de HR ai Amazon se luptă deja să recruteze din cauza noii cerințe

Un profesionist Microsoft verificat, care susține că este intervievat pentru un loc de muncă la companie, a dezvăluit că „mii de candidați renunță la procesul de recrutare al Amazon”.

„Tocmai l-am întrebat pe recrutor de ce se grăbesc să angajeze și el a spus că șefii de la HR sunt supărați că atât de mulți candidați au renunțat la procesul de recrutare doar în ultimele 24 de ore.”

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.