Şeful UniCredit, interesat de o alianţă cu Commerzbank, susţine că Europa are nevoie de bănci mai mari

Andrea Orcel, Unicredit Andrea Orcel, Unicredit / Foto: UniCredit

Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, care încearcă o potenţială preluare a rivalei germane Commerzbank AG, a afirmat că băncile din Europa nu sunt suficient de mari pentru a acoperi necesităţile de finanţare ale regiunii, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.

“Europa are nevoie de bănci mai mari, mai puternice, pentru a sprijini industria noastră. Fără campioni pan-UE, blocul comunitar nu-şi va îndeplini niciodată ambiţiile, şi nici nu va depăşi provocările legate de creşterea economiei”, a declarat marţi Orcel, la un eveniment desfăşurat la Milano.

UniCredit şi-a majorat recent participaţia deţinută la Commerzbank, iar Orcel susţine că una dintre opţiuni ar fi o preluare completă. El a numit abordarea sa “un test pentru Europa”. Sporirea participaţiei a atras critici atât din partea băncii germane cât şi a autorităţilor de la Berlin, care vor să menţină creditorul independent.

Dar în afara Germaniei majoritatea oficialilor au reacţionat pozitiv.

În Italia, oficiali guvernamentali au afirmat că achiziţionarea Commerzbank de către rivala sa ar fi în linie cu obiectivele UE de a sparge barierele cu care se confruntă fluxurile de mărfuri şi servicii la graniţe.

Tot marţi, şeful BlackRock Inc, Larry Fink, a cerut mai multă integrare europeană, când a fost întrebat de negocierile dintre UniCredit şi Commerzbank. Firma americană este cel mai mare investitor la UniCredit şi al treilea la Commerzbank (unde statul german deţine 12%).

“Europa are nevoie de pieţe de capital mai solide şi de un sistem bancar mai unificat”, a declarat Fink la Bloomberg TV.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.