Update. Sute de mineri şi energeticieni protestează miercuri în faţa Guvernului României, nemulţumiţi de recalcularea pensiilor

Palatul Victoria Sursa foto: Dreamstime

Sute de mineri şi energeticieni protestează miercuri în faţa Guvernului României, nemulţumiţi de recalcularea pensiilor, dar şi de situaţia din sistemul energetic, transmite Agerpres.

UPDATE. Protestatarii au afişat pancarte pe care scrie: “Am muncit, ne-am sacrificat, pensiile ne-aţi tăiat!”, “Voi cu pensii speciale, iar noi să murim de foame!”, “Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi!”, “Cea mai scumpă energie este cea pe care nu o ai!”, “Importăm energie scumpă şi poluantă!”, “România are nevoie de energie stabilă!”.

“Sunt aproximativ 400 de mineri şi energeticieni la acest protest. Printre principalele nemulţumiri se află Legea pensiilor, care este o lege electorală. Înţeleg că sunt oameni cu pensii mici, dar nu este normal ca după zeci de ani în care am lucrat în aceste activităţi, dintr-o dată statul să spună: “Nu mai aveţi pensia aceea, ci una mult mai mică!”. De asemenea, am plătit zeci de ani contribuţii la salariul pe care l-am avut şi acum statul spune: Vă dăm însă doar o parte din banii respectivi!” Care mai este principiul de contributivitate?”, a declarat pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

Liderul sindical a precizat că protestatarii sunt nemulţumiţi şi de situaţia actuală din sistemul energetic.

“Din cauza suprataxării energiei pe cărbune şi a subvenţionării energiei verzi, asistăm la un dezechilibru grav între energia în bandă şi energia sporadică, care duce la preţuri gigant. Toţi dau vina pe Dumnezeu şi nu pe guverne care nu iau nicio măsură în sensul acesta – şi care închid accelerat energia pe cărbune fără să pună nimic în loc, spunând că este scumpă, dar e scumpă în contextul în care mai mult de jumătate din venituri le dăm pe taxe pentru buget, ceea ce nu se întâmplă cu nicio societate comercială”, a adăugat Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, calendarul protestelor va fi făcut “din aproape în aproape, mergând până la grevă generală.”

Conform unui comunicat al organizaţiei, noua lege a pensiilor publice a afectat în mod negativ cele mai vulnerabile categorii de pensionari.

“Aceştia (minerii, n.r.) vor atrage atenţia asupra pierderilor financiare semnificative suferite de cei care au muncit în condiţii grele şi periculoase, ca urmare a unor indexări insuficiente şi a eliminării beneficiilor pentru cei care au contribuit suplimentar”, se precizează în document.

Potrivit sursei citate, noua lege a pensiilor a determinat o scădere a veniturilor pentru cei care au lucrat în condiţii speciale, mulţi dintre aceştia confruntându-se cu pensii reduse drastic, în unele cazuri cu până la 50%.

Astfel, minerii, energeticienii şi alte categorii profesionale afectate au cerut Guvernului în repetate rânduri să ia măsuri urgente pentru corectarea acestor inechităţi şi pentru a proteja drepturile celor care au muncit în condiţii dificile.

Știre inițială. Federaţia Naţională Mine Energie, afiliată la CNS Cartel ALFA, organizează miercuri un miting de protest în faţa Guvernului Romaniei, în intervalul orar 11:00 – 13:00, pe fondul nemulţumirilor faţă de noua Lege a pensiilor, transmite Agerpres.

“Minerii vor protesta faţă de noua lege a pensiilor publice, care a afectat în mod negativ cele mai vulnerabile categorii de pensionari. Aceştia vor atrage atenţia asupra pierderilor financiare semnificative suferite de cei care au muncit în condiţii grele şi periculoase, ca urmare a unor indexări insuficiente şi a eliminării beneficiilor pentru cei care au contribuit suplimentar. Noua lege a pensiilor a determinat o scădere a veniturilor pentru cei care au lucrat în condiţii speciale, mulţi dintre aceştia confruntându-se cu pensii reduse drastic, în unele cazuri cu până la 50%”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor.

Potrivit sursei citate, minerii, energeticienii şi alte categorii profesionale afectate au cerut Guvernului în repetate rânduri să ia măsuri urgente pentru corectarea acestor inechităţi şi pentru a proteja drepturile celor care au muncit în condiţii dificile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.