Analiștii CFA văd o majorare de TVA și o dublare a impozitului pe dividende anul viitor. Alexandra Smedoiu: „Probabil că TVA va fi o victimă sigură anul viitor“

CFA România, Adrian Codîrlașu și Alexandra Smedoiu CFA România, Adrian Codîrlașu și Alexandra Smedoiu

Analiștii CFA România spun că taxarea este cel mai mare factor de incertitudine în 2025 și spun că aproape sigur va crește TVA cu 2-3 puncte procentuale, în timp ce impozitul pe dividende se va dubla la 16%, iar taxa pe cifra de afaceri și pe bănci, petrol și gaze va fi permanentizată chiar câțiva ani.

Alexandra Smedoiu, președinte CFA România, spune că „probabil că TVA va fi o victimă sigură anul viitor“.

Potrivit ei, este posibil să o reașezare în zona de TVA. „Suntem sub media UE și la cota nominală și la cota efectivă comparativ cu alte state. Probabil va rămâne TVA redusă la alimentele de bază, iar la celelalte se va majora“, spune Smedoiu.

Președintele CFA afirmă că probabil se va majora și impozitarea capitalului. Potrivit ei, impozitul pe dividende va crește fie la cota standard de 16%, fie la cota de la impozitul pe salarii de 10%, deși șansele sunt mai mari pentru o dublare a taxării pe capital. Analiștii CFA nu de așteaptă la creștere a taxării pe muncă.

Taxarea proprietăților cel mai probabil nu va avea loc în 2025, spune Smedoiu. În schimb, va fi păstrată suprataxarea pe bănci și pe companii din petrol și gaze.

Iar „impozitarea minimă la cifra de afaceri care probabil se va permanentiza cel puțin câțiva ani“, afirmă ea.

Toate aceste măsuri vor duce deficitul sub 5%, declară Alexandra Smedoiu.

CFA arată, în prognoza macroeconomică pentru 2025:

„Ne așteptăm la o creștere semnificativă a impozitării în anul fiscal 2025, din cauza deficitului bugetar mare, estimat la 7,3% în acest an.

Sursele probabile de reducere a deficitului sunt:

a. TVA (cu o rată scăzută de impozitare efectivă de 12-13%, România are unul dintre cei mai mici indici de productivitate a TVA din Uniunea Europeană). O creștere de 2%-3% puncte procentuale (de la 19% la 21%) ar alinia rata nominală a TVA la media Uniunii Europene (21,4%) și ar putea acoperi între 0,5% – 1% din deficit.

b. Impozitarea capitalului. România are una dintre cele mai scăzute impozitări pe capital din Uniunea Europeană. Impozitul pe profit și impozitul pe venitul persoanelor fizice reprezintă doar 8% din totalul veniturilor fiscale . O realiniere a impozitării capitalului mai aproape de impozitarea muncii (care este deja ridicată) este probabilă. Ne așteptăm ca rata “impozitului forfetar” pentru întreprinderi să fie menținută, cuplată cu o reducere și o extincție treptată a regimului microîntreprinderilor (un punct asumat în cadrul Planului național de redresare și reziliență).

c. Impozitul minim pe cifra de afaceri (impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru societățile cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 50 milioane EUR) este probabil să continue, la fel ca și impozitarea suplimentară a băncilor (2% din veniturile din dobânzi) și a producătorilor de petrol și gaze (0,5% din cifra de afaceri).

d. Alte elemente (impozitarea progresivă, impozitarea proprietății) sunt puțin susceptibile de a se modifica în exercițiul financiar 2025 din cauza calendarului.

Creșterea impozitelor fără un program de reducere a costurilor este nesustenabilă. Prin urmare, (noul) guvern va trebui să depună eforturi majore în jurul unui program de reducere a costurilor și să obțină rezultate în ceea ce privește digitalizarea administrației fiscale.“

CFA România estimează că economia României va crește cu 1,5% în acest an, iar estimarea pentru anul viitor este de 1-1,5%, însă cel mai probabil se va apropia mai degrabă de 1%.

Analiștii CFA spun că între timp au apărut și opinii printre membri care ilustrează recesiunea ca opțiune.

„Situația este complexă pentru că sunt mai mulți factori negativi care vin către economia României. PIB-ul a evoluat destul de dezamăgitor deși impulsul fiscal a fost semnificativ. Datele cu frecvență lunară nu sunt încurajatoare, serviciile, tranzacțiile. Singurul lucru care a performat a fost consumul, care este supraîncălzit, susținut de majorări de salarii. Avem economia UE care stagnează, să sperăm că nu intra în recesiune. Și din afară vine un impuls negativo. Concluzia e că anul acesta PIB um va evolua sunt potențial, anul acesta va fi o creștere de 1,5%. Anul viitor am pus tot 1,5% dar riscul e către downside. Au fost și câteva opinii de recesiune. Riscul de recesiune a crescut: șansele sunt 60% creștere – 40% recesiune“, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.