UPDATE Gigantul francez EDF și japonezii de la ITOCHU ar fi interesați de proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, spune ministrul Energiei. Proiectul bate pasul pe loc de ani de zile și nu are nici măcar Studiu de Fezabilitate

Hidrocentrala Tarnita, Ministerul Energiei Sursă foto: Ministerul Energiei

Două companii din Energie, gigantul energetic francez de stat Électricité de France (EDF) şi firma japoneză ITOCHU, ar fi interesate de proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după ce admite că proiectul nu a înregistrat niciun progres de un an de zile. Oficialul spune că aceste companii sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate.

Burduja relatează că la începutul mandatului său de ministru a mandat conducerea SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie ) să demareze licitația pentru studiul de fezabilitate (SF) pentru proiectul anunțat cu ani în urmă, dar recunoaște că, după un an, încă nu s-a atribuit Studiul de Fezabilitate. “SAPE este societatea statului român care administrează participațiile în energie și căreia i-am acordat toată încrederea și sprijinul meu în a duce la bun sfârșit prima etapa a proiectului, respectiv atribuirea SF-lui. După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului”, spune Burduja, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta susține însă că proiectul merge înainte și că două mari companii din Energie, EDF și ITOCHU ar fi interesate de proiect.  “Punem în aplicare planul B. Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial. EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați. ITOCHU, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României. Cele două mari companii sunt interesate de proiect și dispuse să realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea și execuția centralei”, spune Burduja.

UPDATE. Reacția SAPE:Comisia de evaluare a ofertelor pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru Tarniţa-Lăpuşteşti nu a finalizat analiza

Comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru realizarea “Studiului de Fezabilitate şi Documentaţia tehnico-economică aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti” nu a finalizat analiza, informează Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, printr-un comunicat citat de Agerpres.

Astfel, reprezentanţii SAPE, precizează că, în consecinţă, nu este publicat în Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al achiziţiilor publice (SICAP) un raport privind rezultatul evaluării.

Prima procedură de licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate a hidrocentralei Tarniţa, pentru care şi-au manifestat, iniţial, interesul 16 ofertanţi, a fost anulată automat, la sfârşitul anului trecut, de către SICAP, deoarece, potrivit unui anunţ postat pe platformă, “la data limită de depunere a ofertelor niciunul din ofertanţii înscrişi nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toţi factorii de evaluare electronică, după caz”.

Respectând reglementările în vigoare, SAPE a reluat licitaţia, la mijlocul lunii ianuarie 2024, adaptând caietul de sarcini pentru a-l face mai accesibil şi flexibil. După mai multe cereri de amânare venite din partea posibililor ofertanţi, la mijlocul lunii iunie, la termenul limită, au fost depuse două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Comisia de evaluare, din care fac parte specialişti în achiziţii publice, drept şi economie din cadrul SAPE, dar şi experţi din domeniul hidroenergetic, angajaţi special de către companie pentru această licitaţie, analizează ofertele depuse cu rigurozitatea impusă de legislaţie şi de importanţa obiectivului de investiţii, având în vedere complexitatea proiectului şi a documentaţiei tehnice, subliniază sursa citată.

“Până la finalizarea acestei analize nu se poate publica pe SICAP raportul procedurii, care este întocmit de către comisia de evaluare. SAPE respectă întocmai întreaga legislaţie în vigoare. SAPE susţine cu tărie proiectul hidroenergetic Tarniţa – Lăpuşteşti, considerându-l o necesitate şi o oportunitate strategică pentru dezvoltarea sectorului energetic românesc, precum şi pentru companie. Acest proiect are potenţialul de a contribui semnificativ la securitatea energetică atât a ţării, cât şi a întregii regiuni, precum şi la sustenabilitatea resurselor noastre. Imediat ce comisia de evaluare va finaliza analiza, vom comunica oficial rezultatul şi decizia finală”, se menţionează în comunicat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.