Tu câți nasturi porți la sacou?

Sacou Armani Sursa foto: Armani.com

Îmbrăcămintea masculină, în special costumele impactază adesea prin detalii. Culoarea ținutei bărbătești îți rămâne adesea în minte doar dacă este o culoare ce oferă un impact în mulțime. În cazul bărbaților, nu întâlnești prea des imprimeuri exagerate sau fel de fel de țesături. În general, bărbații optează pentru modele clasice, simpliste și lipsite de extravaganță. Așa că, câteodată. accentul este dat doar de detalii, care fac ca ținuta să rămână întipărită în mintea cuiva.

Sezonul trecut a luat amploare o tendință vestimentară deloc fastuoasă, ci mai degrabă o schimbare nuanțată în croiala pantalonilor – de la pantalonii cu croială cu front plat și talie medie la pantalonii cu pliuri și cu talie înaltă. Tendința a pornit odată cu colecțiile lansate de Loewe și Saint Laurent. În timp ce această ajustare subtilă poate părea nesemnificativă pentru majoritatea oamenilor, în schimb, pentru experții în moda masculină, a fost o schimbare relevantă, conform Financial Times.

Toamna aceasta, accentul a căzut pe detalii. Lucru care a acaparat podiumurile și magazinele celor mai importante branduri bărbătești din lume.

Sursa foto: Armani.com

De exemplu, costumele cu doi nasturi au fost în vogă în ultimele două decenii, dar acum jachetele de costum cu trei nasturi le-au luat locul. Branduri precum Boss și Armani sau GmbH și Jacquemus le-au introdus ca element central în colecțiile lor sezoniere.

Costumele cu trei și patru nasturi au fost popularizate pentru prima dată la începutul secolului al XX-lea, înainte să fie adoptate de cultura de fashion „Mod” din anii 1960. Inspirat de croiala rigidă edwardiană, look-ul Mod a fost caracterizat de jachetele de tip „bum-freezer”.

„Am observat o revenire a blazerelor cu trei nasturi de la multe branduri de lux pentru sezonul toamnă/iarnă, deoarece tendințele de croitorie continuă să îmbrățișeze siluetele în stil retro; de la costumele cu croială strânsă din anii 1960 la formele largi și relaxate prin anii 1990”, spune Daniel Todd, director de achiziții la Mr Porter.

Eleganța nasturilor

Tot acesta susține că se remarcă o creștere a cererii pentru astfel de stiluri de sacouri de 100% pe piață în ultimele trei luni. Celine Homme a introdus o abordare direcțională a blazerului cu trei nasturi, în forma slim-fit caracteristică brandului. În general, stilul cu trei nasturi are o oarecare rezonanță în cazul clienților de peste tot din lume.

„Astfel de costume arătau bine în trecut. Mișcarea Two Tone ska-revival din anii ’70 și costumele cu croială pronunțată sunt un exemplu excelent, la fel ca și costumele lui Paul Weller din Jam și costumele de început purtate de The Style Council.” a declarat stilistul și expertul în modă masculină Tom Stubbs.

Formația Beatles avea în garderobă costume cu trei nasturi

În primii ani de carieră, îndrăgita formație rock purta costume cu trei nasturi, dar nu le purtau într-un mod simplu. Erau toate asortate, complexe și încorsetate, felul acesta te ducea cu gândul la uniformele maoiste

După ce și-a pierdut popularitatea în fața reverului larg din anii ’70 și a umerilor exagerați din anii ’80, jacheta cu trei nasturi a revenit în anii ’90. Designeri precum Neil Barrett și Miuccia Prada au reintrodus această formă cu un touch modern bazat pe o croială strânsă, echilibrată a tuturor siluetelor folosind țesături ușoare.

În ultimele două decenii, costumele cu doi nasturi au fost stilul dominant, în special în lumea corporatiștilor. Aceste costume au fost caracterizate de revere înguste și un V jos, cu jachete concepute pentru a sublinia talia și umeri ușor căptușiți pentru structură. Silueta a urmărit să fie clasic masculină, dar a fost adesea folosită greșit. Multe dintre jachete au fost tăiate prea scurt, creând un aspect butucănos. Rezultatul a fost unul nefericit, neglijent. Astăzi lucrurile stau diferit. Giorgio Armani, Hugo Boss inspirându-se din colecțiile consemnate ale aniilor ’90.

Designerul Paul Smith a susținut mult timp stilul cu trei nasturi. Figură-cheie a croitoriei britanice contemporane de la înființarea brandului său în 1970, Smith a încorporat constant jachete cu trei nasturi în colecțiile sale. „Silueta este de fapt destul de clasică; face trimitere la multe modele din anii ’90, inclusiv jacheta Paul Smith pe care Noel Gallagher a purtat-o pe coperta revistei Definitely, Maybe. Croiala înaltă ajută la alungirea corpului, ceea ce multora dintre clienții noștri le place și li se pare flatant”, a declarat Paul Smith.

Magia celor trei nasturi

Sursa foto: Armani.com

Adevărata magie a unui sacou cu trei nasturi constă în reverul său mai scurt, care alungește trunchiul și creează iluzia unei siluete mai lungi și mai elegante. Deși flatează în special siluetele mai înalte, se potrivește pentru mai multe tipuri de corp. „Obțineți același aspect minimal, dar cu mai multă ușurință”, a declarat stilistul Ben Schofield.

El mai spune că acest stil oferă o senzație mai luxoasă în comparație cu croiala unui sacou clasic, de asemenea culoarea fiind importantă în acest caz. Stilistul recomandă pentru cei dornici să îmbrățișeze tendința cu trei nasturi consultarea pieței vintage. Acesta a prins recent un costum creponat negru de Nicole Farhi la Broadway Market la doar 40 de lire sterline și a descoperit un costum fantastic Cerruti de culoare albastru miezul nopții, asemănător cu clasicul de la Armani pentru cunoscători, cu trei nasturi de la magazinul vintage Good din Covent Garden pentru 100 de lire sterline.

El susține și folosirea aplicațiilor precum Vinted și Vestiaire Collective unde poți să găsești costume cu trei nasturi de la branduri de lux precum Prada și Bottega Veneta și nu numai.

Sfaturi utile

Se recomandă alegerea unei țesături închise la culoare și bine structurată, care are drept țesătură lână barathea sau grain de poudré, pentru a da mai multă formă jachetei și pentru a evita ca aceasta să pară prea vintage. Acestea exprimă eleganță și rafinament prin forma avută: au revere ascuțite, închidere cu nasturi, mâneci lungi, manșete cu nasturi, buzunar la piept, buzunare pe partea din față, buzunar interior, și tiv drept.

Dacă nu ești un consumator de haine second-hand, Ben Schofield sare în ajutor cu o altă recomandare. „În opinia mea, cele mai bune costume și blazere cu trei nasturi în acest moment vin de la Ferragamo”, spune Schofield, care a colaborat recent cu directorul de creație Maximilian Davis pentru a reface unul dintre primele sale costume pentru Ferragamo – unul negru cu trei nasturi – pentru Callum Turner.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.