Cât mai contează diplomele pentru angajare în România?

dreamstime_m_109837097

Ca tânără studentă, adesea am discuții în grupul meu de colegi de la facultate despre cât mai contează diplomele la angajare, în anumite sectoare ale muncii. Mai sunt esențiale sau competențele practice sunt mai valoroase pentru un angajator? Educația este importantă, dar în ce domenii este ea cea mai relevantă?

Economedia a pus aceste întrebări platformelor online de recrutare eJobs și Bestjobs și am aflat care sunt domeniile în care diplomele sunt încă importante și în care acestea nu constituie neapărat un avantaj.

Domenii ale muncii în care diplomele de studii sunt esențiale

Diplomele de studii joacă în continuare un rol important și sunt adesea incluse în criteriile de selecție pentru roluri de specialiști, coordonare sau management, spun reprezentanții BestJobs pentru Economedia.

„Pe BestJobs, 65% dintre locurile de muncă disponibile lunar sunt destinate candidaților care au cel puțin examenul de bacalaureat. În plus, toate joburile cu salarii de peste 1000 de euro pe lună cer, în profilul candidatului, un nivel minim de studii medii”, a declarat un reprezentat BestJobs pentru Economedia.

Diplomele de studii sunt încă esențiale în domeniul medicinei, finanțelor/contabilității, juridicului, ingineriei, resurselor umane, educației, arhitecturii și rolurile de tehnicieni și specialiști. În aceste sectoare, o pregătire formală solidă este chiar indispensabilă pentru asigurarea acumulării competențelor necesare și pentru a putea progresa profesional. Pentru a putea lucra în aceste sectoare este necesară o pregătire formală solidă, este chiar indispensabilă pentru a asigura competențele necesare și pentru a avansa din punct de vedere profesional, spun recrutorii BestJobs.

Potrivit acestora, candidații cu studii în domeniu au un avantaj clar în procesul de recrutare, iar în absența unei diplome, avansarea într-o poziție de management este aproape imposibilă. Finalizarea studiilor medii sau superioare indică angajatorilor fie că ai avut contact cu domeniul sau industria respectivă, fie că deții abilități necesare pentru activitatea profesională și integrarea în echipă.

Ce studii sunt căutate

Automatizarea, tehnologia informației, ingineria și medicina rămân printre cele mai căutate pe piața muncii, datorită necesității constante de specialiști în aceste sectoare esențiale. În ultimii ani, a crescut semnificativ și interesul pentru studii în energie verde și sustenabilitate, analiza bazelor de date, psihologie și marketing. Aceste domenii reflectă nevoile emergente ale pieței, fiind influențate de tranziția către surse de energie regenerabile, creșterea importanței datelor în afaceri și preocuparea tot mai mare pentru sănătatea mintală, au susținut recrutorii de la BestJobs.

Sectoare ale muncii unde diplomele de studii nu contează chiar atât de mult

În multe alte domenii, precum retail, servicii externalizate de tip call center / BPO, construcții, financiar – bancar, marketing și chiar și în IT, mai nou diploma nu mai este atât de  necesară. Poate constitui un avantaj, dacă există, dar nu condiționează angajarea, mai spun reprezentanții platformelor de recrutare. Experiența pe care o are un candidat și competențele sale reale, atât din zona hard skills, cât și din cea soft skills este mult mai importantă în cazul acesta.

Potrivit recrutorilor de la eJobs în ultimii 10 ani, a scăzut treptat importanța pe care angajatorii o acordă diplomelor de studii. Fără a lua în considerare meseriile în care studiile superioare de specialitate sunt esențiale, angajatorii nu mai pun neapărat foarte mult preț pe studii. Da, dacă vorbim despre joburi de birou, diploma de Bacalaureat este în continuare cerută, însă diploma de licență, masterat sau doctorat nu mai contează atât de mult încât să determine dacă persoana care a aplicat va putea obține jobul.

Deținerea unei diplome relevante pentru job poate reprezenta un avantaj, însă, dacă aplici pentru un post care nu cere studii superioare, aceasta poate deveni un motiv de respingere la interviu, deoarece angajatorul te poate considera supracalificat, au mai declarat recrutorii BestJobs pentru Economedia.

Sursa foto: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.