Petrolul a scăzut cu peste 5% pe fondul reducerii riscului unui război mai amplu în Orientul Mijlociu

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețurile petrolului au scăzut luni cu aproximativ 4 dolari pe baril, după ce represaliile de sâmbătă ale Israelului împotriva armatei iraniene au ocolit instalațiile petroliere și nucleare, fără a întrerupe aprovizionarea cu energie, scrie Reuters.

Contractele futures pe Brent au scăzut cu 4,20 dolari, sau 5,52%, la 71,83 dolari pe baril la 16:37 GMT, în timp ce contractele futures pe țițeiul american WTI au pierdut 4,08 dolari, sau 5,68%, la 67,70 dolari.

Atât contractele futures pentru țițeiul Brent, cât și cele pentru țițeiul american West Texas Intermediate au atins la deschidere cel mai scăzut nivel din 1 octombrie.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

„Evident, acesta este un exemplu perfect de piață condusă de titluri de presă”, a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group. „Avem încă o mulțime de riscuri geopolitice”.

Indicii de referință au câștigat 4% săptămâna trecută în tranzacții volatile, piețele reflectând incertitudinea cu privire la apropiatele alegeri din SUA și la amploarea răspunsului așteptat al Israelului la atacul iranian cu rachete din 1 octombrie.

Zeci de avioane israeliene au finalizat trei valuri de lovituri înainte de zorii zilei de sâmbătă împotriva fabricilor de rachete și a altor ținte din apropierea Teheranului și din vestul Iranului, în cel mai recent schimb de replici între rivalii din Orientul Mijlociu.

Atacurile au fost orientate mai mult către ținte militare decât se temeau inițial oficialii americani, pe fondul temerilor că Israelul ar putea riposta prin atacarea instalațiilor nucleare sau a infrastructurii petroliere iraniene.

Citi și-a redus ținta de preț Brent pentru următoarele trei luni de la 74 de dolari la 70 de dolari pe baril, luând în considerare o primă de risc mai mică pe termen scurt, au declarat analiștii conduși de Max Layton într-o notă.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, au menținut politica de producție de petrol neschimbată luna trecută, inclusiv un plan de a începe creșterea producției din decembrie. Grupul se va reuni pe 1 decembrie.

Analistul Tudor, Pickering Holt, Matt Portillo, a declarat că WTI s-ar putea tranzacționa mult mai jos în anul următor.

„În absența unei explozii în Orientul Mijlociu, scenariul nostru de bază pentru WTI în 2025 rămâne 65 de dolari pe baril, cu o tendință de scădere dacă OPEC+ nu arată constrângeri semnificative în ceea ce privește returnarea volumelor pe piață”, a declarat Portillo.

Cu toate acestea, tensiunile rămân ridicate în urma atacului, iar Iranul va „utiliza toate instrumentele disponibile” pentru a răspunde atacului Israelului din weekend, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.