Subsidiara românească a unei companii spaniole va conduce misiunea CyberCUBE de protejare cibernetică a infrastructurii spațiale a Agenției Spațiale Europene

GMV satelit

Subsidiara din România a companiei spaniole GMV a fost desemnată de Agenția Spațială Europeană (ESA) să conducă misiunea CyberCUBE, o inițiativă cheie în cadrul programului Cyber Evolutions al Centrului de Operațiuni de Securitate Cibernetică (CSOC) al ESA.

Consorțiul condus de GMV, care include echipele GMV din România (contractor principal) și Spania, împreună cu Alén Space, un pionier în domeniul explorării spațiului, care s-a alăturat GMV în 2023, va gestiona întregul ciclu de viață al misiunii CyberCUBE – de la specificații și proiectare la achiziții, asamblare, verificare, validare și lansare, precum și în cadrul operațiunilor orbitale inițiale.

Această misiune reprezintă un pas în consolidarea securității cibernetice a activelor spațiale, contribuind la reziliența acestora în fața amenințărilor cibernetice emergente în contextul viitoarelor operațiuni spațiale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Misiunea CyberCUBE urmează să valideze capabilitățile în domeniul radiofrecvenței (RF) ale CSOC și prevede demonstrații în mediu real ale instrumentelor sofisticate de analiză de date, concepute pentru a detecta și neutraliza potențialele amenințări cibernetice. Ca răspuns la nevoia tot mai mare de consolidare a securității cibernetice în spațiu, GMV va livra un laborator orbital operațional de ultimă generație având la bord capacități cibernetice inovatoare. Această platformă orbitală va sprijini dezvoltarea, testarea și perfecționarea funcțiilor criptografice și a strategiilor de gestionare a cheilor de securitate, colectând în același timp date esențiale de securitate de la sistemele operaționale.

Misiunea CyberCUBE își propune să ofere Agenției Spațiale Europene o capacitate cibernetică eficientă financiar și simplu reconfigurabilă, care să demonstreze pe orbită tehnologii inovative, vizând în același timp reducerea riscurilor și accelerarea adoptării de soluții de securitate cibernetică pentru viitoarele misiuni ESA.

GMV va oferi Agenției Spațiale Europene infrastructură atât pentru segmentul de zbor, cât și pentru segmentul terestru al misiunii. Proiectul va fi condus de compania GMV din România, Alén Space acționând în calitate de subcontractant și beneficiind de expertiza companiei GMV din Spania în domeniul securității cibernetice.

Responsabilitățile GMV acoperă întregul ciclu de dezvoltare al misiunii CyberCUBE, de la proiectare până la lansare și asigurarea operațiunilor preliminare. Activitatea include furnizarea segmentului de zbor, compus dintr-o platforma de tip Cubesat de dimensiune 3U (3 unități), ce va fi livrat de Alén Space, echipat cu capacități avansate de procesare reprogramabile și o sarcină utilă destinată monitorizării cibernetice. Platforma va rămâne operațională pe orbită timp de cel puțin un an, colectând date esențiale privind vulnerabilitățile infrastructurilor spațiale și reziliența lor la amenințările cibernetice.

GMV va furniza, de asemenea, componentele principale din segmentul terestru, compus din Centrul de Comandă a Misiunii, livrat de Alén Space, integrat cu produsul COTS („Commercial-off-the-shelf”) focussuite al GMV precum și un simulator la sol al satelitului. Centrul de Operațiuni de Securitate Cibernetică (CSOC) al ESA va acționa ca utilizator principal, gestionând operațiunile în cadrul misiunii, preluând datele brute și procesându-le pentru analiza securității cibernetice.

În plus, GMV va supraveghea lansarea, asigurându-se că satelitul este plasat pe orbita stabilită. Misiunea va viza orbite care permit comunicarea regulată cu antena principală a Agenției Spațiale Europene de la Centrul European pentru Securitate și Educație Spațială (ESEC) din Redu, Belgia.

După finalizarea operaționalizării misiunii (echivalentul punerii în funcțiune), GMV va transfera controlul satelitului CyberCUBE către ESA pentru operațiunile nominale. Rezultatele misiunii vor contribui la fundamentarea viitoarelor strategii de securitate cibernetică, iar o eventuală prelungire a misiunii va fi evaluată pe baza rezultatelor și a resurselor disponibile. La sfârșitul duratei sale de viață operațională, satelitul CyberCUBE va fi scos din funcțiune în conformitate cu politica ESA de reducere a deșeurilor spațiale.

Mariella Graziano, Director de Strategie și Dezvoltare Afaceri a GMV pentru Sisteme Spațiale pentru Știință, Explorare și Transport, a declarat: „Misiunea CyberCUBE este un pas esențial în protejarea activelor spațiale, iar GMV este mândră să contribuie cu expertiza și resursele sale la această inițiativă vitală. Cunoștințele dobândite în urma acestei misiuni nu numai că vor consolida infrastructura spațială a Europei, dar vor contribui și la instituirea unui cadru sigur și rezilient pentru operațiunile spațiale globale.”

Cristian Chițu, Director Spațiu în cadrul GMV România, a declarat: „Rolul de lider al misiunii CyberCube a Agenției Spațiale Europene marchează parcurgerea unei etape importante în cadrul strategiei de dezvoltare a GMV România, fiind prima misiune spațială condusă de companie. Aceasta are loc într-un domeniu și la un moment esențial, în care securitatea cibernetică devine din ce în ce mai vitală pentru operațiunile spațiale ale viitorului. Ne exprimăm aprecierea față de Agenția Spațială Europeană pentru încrederea acordată prin acest contract și totodată față de Agenția Spațială Română (ROSA) pentru sprijinul valoros oferit pe parcursul maturizării noastre, care a făcut posibilă această oportunitate.”

Massimo Panzeri, Manager Acreditare pentru Securitate Cibernetică și Programe Spațiale în cadrul Biroului de Securitate al ESA, a declarat: “Suntem extrem de mândri de proiectul CyberCUBE. Acesta ne va permite să validăm noi tehnologii de securitate cibernetică pe orbită, cu obiectivul principal de a le maturiza pentru o adoptare ulterioară în toate misiunile ESA. Acesta este un indicator clar al faptului că Agenția Spațială Europeană este deosebit de preocupată de securitatea misiunilor sale spațiale, în interesul statelor sale membre.”

GMV contribuie și la misiunea HERA

Mai amintim că, pe 7 octombrie 2024, ora 17:52 (ora locală a României), racheta Falcon 9 a SpaceX a lansat misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA), Hera. La bord, călătoresc mai multe tehnologii concepute în România: o parte din creierul misiunii care analizează datele culese de ochii Hera, precum și un CubeSat cu denumirea Juventas, se arată într-un comunicat de presă al ScienceWave Team.

Hera este prima misiune de apărare planetară condusă de Agenția Spațială Europeană (ESA) și dezvoltată în cadrul colaborării AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment). Scopul colaborării este de a testa metode de deviere de pe orbită a unui asteroid, precum și de studiu mai în detaliu a acestor corpuri cerești cu potențial amenințător pentru Terra.

GMV România a avut o contribuție esențială la dezvoltarea “creierului” satelitului – sistemul de ghidaj, navigație și control (GNC). GMV a furnizat o unitate inovatoare de procesare de imagini pentru sistemul autonom de ghidare al misiunii Hera.

“Practic, ochii Hera adună informații despre unde se află satelitul în spațiu, iar tehnologia realizată de noi în România interpretează aceste date și permite misiunii să se mențină pe traseul corect către destinația finală,” a declarat Cristian Chițu, Director Spațiu, GMV România, pentru Radio România Cultural.

GMV este un grup privat multi-tehnologic de afaceri, fondat în 1984, care activează la nivel mondial în următoarele sectoare: Spațiu, Aeronautică, Apărare și Securitate, Cibernetică, Sisteme Inteligente de Transport, Automobile, Sănătate, Telecomunicații și IT pentru autoritățile guvernamentale și mari corporații. În 2023, compania a înregistrat un venit total de peste 384 milioane de euro. Cu mai mult de 3.300 de angajați, GMV are în prezent subsidiare în Spania, SUA, Germania, Franța, Polonia, Portugalia, România, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Malaysia și Columbia, având 75% din venituri provenind din proiecte internaționale desfășurate pe cinci continente.

GMV este furnizor independent de sisteme terestre de control pentru operatorii de sateliți comerciali și furnizor de sisteme de comandă și control pentru Armata Spaniolă.

GMV Innovating Solutions S.R.L. (GMV Romania) este o companie înființată în 2009 și înregistrată în București, subsidiară a grupului GMV, generând în prezent un venit anual de peste 5,1 milioane de euro (date pentru anul fiscal 2023) și având peste 60 de ingineri angajați.

Compania dezvoltă în România în principal portofoliul de activități spațiale ale GMV și este astăzi una dintre principalele companii private românești care lucrează pentru ESA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: