Acțiunile Super Micro Computer, una dintre cele mai urmărite companii de Inteligență Artificială (AI) de pe Wall Street, s-au prăbușit în ultimele două zile cu mai bine de 40% pe fondul întăririi suspiciunilor de fraudă contabilă și financiară. Firma, cunoscută sub numele de Super Micro și tranzacționată sub simbolul bursier SMCI, a anunțat ieri că firma sa de audit financiar și-a dat demisia.
Mai mult, din comunicatul de presă publicat de Super Micro pe Wall Street se înțelege că Ernst & Young (EY), una cele 4 mari companii de audit din lume, a refuzat să certifice rezultatele financiare pregătite de companie. SMCI produce servere pentru centre de date, servere ce folosesc procesoare de inteligență artificială, în special produse ale companiei Nvidia (NVDA).
La sfârșitul lunii august, Super Micro a amânat depunerea raportului anual invocând necesitatea evaluării „controalelor interne asupra raportărilor financiare”, după ce așa-numitul fond speculativ Hindenburg Research a dezvăluit o poziție „short” pe piață și a făcut acuzații de fraudă și „manipulare a situației contabile”. O poziție „short” devine profitabilă când prețul activului suport (acțiunile SMCI, în acest caz) scade.
Super Micro a dezvăluit apoi că EY a ridicat, la sfârșitul lunii iulie, preocupări legate de guvernanță și transparență și controlul intern al raportărilor financiare. Ulterior, SMCI a înființat un comitet special și a început o investigație internă, iar miercuri auditorul a decis să înceteze raporturile de afaceri după ce ar fi primit informații noi.
„Demisionăm din cauza unor informații care ne-au ajuns recent în atenție și care ne-au făcut să nu mai putem conta pe declarațiile conducerii și ale Comitetului de Audit și să nu dorim să fim asociați cu situațiile financiare pregătite de conducere,” este citat auditorul Ernst & Young într-un raport publicat de SMCI.
Reprezentanții Super Micro au afirmat în răspuns că nu sunt de acord cu decizia firmei de audit și că nu se așteaptă ca „rezolvarea problemelor ridicate de EY” să ducă la modificarea rapoartelor trimestriale pentru anul fiscal 2024 sau pentru anii fiscali anteriori.
La fel ca Nvidia, Super Micro a fost un mare beneficiar al boomului AI și al apariției ChatGPT, în noiembrie 2022. De atunci, cererea de hardware pentru servicii de inteligență artificială a explodat, iar toți investitorii erau în căutare de companii care să semene cu Nvidia.
Acțiunile SMCI au înregistrat o creștere de 300% la un moment în acest an, de la 30 de dolari în debutul anului la 122 de dolari pe acțiune, creștere care a dus chiar la includerea în indicele bursier S&P 500, cel mai important indice din lume.
La maxim, compania a avut o evaluare de 67 miliarde de dolari. În prezent, acțiunile SMCI se tranzacționează la puțin peste 29 de dolari pe unitate.
Prăbușirea acțiunilor companiei a umplut deja internetul de glume și meme-uri. Analistul german Sven Henrich a glumit pe platforma X că evoluția bursieră a acțiunilor SMCI a inspirat deja un nou tipar al analizei tehnice (vezi grafic mai jos).
Acțiunile Nvidia, afectate și ele. Scădere de peste 4% pentru acțiunile celei de-a doua companie din lume după capitalizare
Super Micro a fost fondată în 1993 de către Charles Liang și Sara Liu. Pe lângă servere pentru inteligență artificială, SMCI mai produce sisteme de stocare, centre de date, echipamente 5G și software.
În plus, Super Micro Computer este responsabilă pentru peste 8% din vânzările Nvidia, o pondere mai mare chiar decât cea a Amazon sau a Alphabet, compania care deține Google. Ambele fac investiții masive în infrastructură cloud, stocare de date și AI.
Revista Fortune scria recent că Charles Liang, unul din fondatorii Super Micro și fondatorul Nvidia, Jensen Huang sunt prieteni vechi. Amândoi și-au înființat companiile în anul 1993, în Taiwan.
Legătura financiară dintre cele două companii și dintre cei doi fondatori a produs și mai multă speculație cu privire la impactul asupra apetitului de risc la bursă pentru sectorul de inteligență artificială, care beneficiază de pe urma creșterii așteptărilor cu privire la impactul economic al AI și a inflatării unei bule speculative de proporții majore.
Unii comentatori americani speculează că Nvidia ar putea chiar să iasă public și să afirme că problemele nu au în niciun fel legătură cu ea, ci doar cu managementul Super Micro. Asta deoarece există suspiciuni că dacă contabilitatea este falsă la SMCI, cu mai bine de 8 la sută pondere în veniturile totale ale Nvidia, atunci există șansa ca și contabilitatea Nvidia să fie suspectă din moment ce anumite vânzări de procesoare sau chip-uri către SMCI, care au fost deja contabilizate, se poate să nu fi existat niciodată.
În orice caz, SMCI se găsește într-o situație complicată deoarece demisia neașteptată a auditorului produce în general dubiu în rândul investitorilor și cel puțin o aparență de confirmare a acuzațiilor de fraudă promovate de fondul speculativ Hindenburg Research.
În lipsa unui auditor care să certifice rezultatele financiare, compania riscă delistarea de pe bursa Nasdaq. Super Micro are timp până pe 16 noiembrie să vină cu un plan prin care să reîndeplinească criteriile de compliance ale bursei Nasdaq.