Italia vrea să producă, din nou, energie nucleară, interzisă în urma unor referendumuri / Grupurile energetice Enel şi Ansaldo, şi o firmă din domeniul apărării vor să construiască reactoare nucleare

centrala nucleara Franta Sursa foto: Dreamstime

Grupurile energetice Enel şi Ansaldo, precum şi firma din domeniul apărării Leonardo, sunt în negocieri pentru a înfiinţa o companie sprijinită de stat care să construiască reactoare nucleare în Italia, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Pichetto a confirmat discuţiile cu firmele, anunţate pentru prima dată de publicaţia Il Foglio, dar a spus că nu s-a ajuns încă la niciun acord.

“Dacă şi când vom ajunge la o concluzie, vom elabora un document privind participanţii. Noua companie sprijinită de stat ar trebui să aibă un rol important în sistem”, a declarat ministrul.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Italia a interzis producţia şi utilizarea energiei nucleare în urma referendumurilor din 1987 şi 2011. Guvernul lucrează la o iniţiativă legislativă menită să reintroducă în acest an utilizarea energiei nucleare cu cele mai moderne tehnologii, a anunţat recent Fratin.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Guvernul premierului Giorgia Meloni crede că reactoarele nucleare mici şi reactoarele modulare de ultimă generaţie ar putea ajuta în cadrul procesului de decarbonizare ale celor mai poluante sectoare, inclusiv oţel, sticlă şi producţia de ţigle.

Italia estimează că va putea economisi 17 miliarde de euro din costul decarbonizării economiei până în 2050, dacă ar include cel puţin 11% din energia nucleară în mixul său energetic.

Reuters a anunţat pentru prima dată luna trecută că Italia este în negocieri cu câteva companii, inclusiv grupurile energetice Westinghouse (SUA) şi EDF (Franţa), ca potenţiali parteneri pentru o firmă sprijinită de stat care să construiască reactoare nucleare de ultimă generaţie. Din proiect ar urma să facă parte şi Newcleo, un start-up specializat pe unităţi mici, alimentate cu deşeuri nucleare reciclate.

Șeful Newcleo, Stefano Buono, a lăudat eforturile Guvernului italian şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru progresele înregistrate în această tehnologie avansată.

“Reactoare mici, sigure, de generaţia a patra, care reciclează deşeurile, reprezintă tehnologia cheie care va duce mixul energetic spre fuziune”, a declarat Buono.