Rusia vrea să fuzioneze giganții petrolului într-un mega-producător, care ar deveni al doilea mare producător de țiței din lume

rosneft-refinery_0 sursa fot: russiabusinesstoday.com

Moscova lucrează la un plan de fuziune a celor mai mari companii petroliere ale sale într-un singur campion național, o afacere care ar întări influența președintelui Vladimir Putin asupra piețelor energetice mondiale și asupra economiei Rusiei în timp de război, scrie Wall Street Journal.

Conform unui scenariu discutat, gigantul Rosneft Oil, susținut de stat, ar absorbi producătorul de stat Gazprom Neft – o filială a exportatorului de gaze naturale Gazprom – și compania independentă Lukoil, au declarat persoane familiare cu discuțiile. Toți trei sunt supuși sancțiunilor SUA.

Compania rezultată ar fi cu ușurință al doilea mare producător mondial de țiței, după Aramco din Arabia Saudită. Pompând o producție de aproape trei ori mai mare decât cea a Exxon Mobil, cel mai mare producător american, o entitate combinată ar putea permite Rusiei să obțină prețuri mai mari de la clienți din țări precum India și China.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În ultimele luni au avut loc discuții între directori și oficiali guvernamentali. Acestea ar putea sau nu să ducă la o înțelegere, iar detaliile oricărui plan s-ar putea schimba, au declarat persoanele respective.

Speculațiile cu privire la fuziuni și preluări cuprind periodic Moscova și Sankt Petersburg, însă în ultimul deceniu nu a avut loc nicio tranzacție importantă în domeniul energiei. Obstacolele includ opoziția din partea unor directori ai Rosneft și Lukoil, precum și provocarea de a aduna fonduri pentru a plăti acționarii Lukoil, au declarat unele dintre persoane.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că administrația nu are cunoștință de niciun acord.

Un purtător de cuvânt al Rosneft a declarat că raportul Wall Street Journal a fost fals, pe baza informațiilor de care dispune. El a declarat într-un e-mail că articolul din Journal „poate avea ca scop crearea de avantaje competitive pe piață în interesul altor participanți pe piață”. Întrebat prin telefon ce informații consideră Rosneft a fi inexacte, purtătorul de cuvânt a spus că nu avea voie să răspundă la întrebări.

Un purtător de cuvânt al Lukoil a declarat că nici compania, nici acționarii săi nu se află în proces de negocieri de fuziune „cu nicio parte, deoarece acest lucru nu ar fi în interesul companiei”.

Purtătorii de cuvânt ai Gazprom Neft și Gazprom nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Discuțiile subliniază dorința lui Putin de a mobiliza sectorul energetic pentru a-și sprijini efortul de război, au declarat persoane familiarizate cu discuțiile. Președintele rus, au spus unii dintre aceștia, are în vedere o forță capabilă să concureze cu Arabia Saudită într-un moment în care cererea de petrol, deși încă enormă, încetinește în fața unor alternative mai ecologice.

Petrolul și gazele sunt sângele economiei Rusiei, furnizând aproape o treime din veniturile federale și asigurându-i lui Putin influență în întreaga lume. Succesul Rusiei în stabilizarea economiei sale în fața sancțiunilor occidentale se datorează în mare parte industriei sale petroliere.

Un exportator campion ar putea rezista mai bine sancțiunilor occidentale, care au complicat exporturile, au blocat noi proiecte mari în domeniul petrolului și gazelor și au îngreunat plățile, au spus oamenii. Discuțiile, deși influențate de războiul din Ucraina, sunt, de asemenea, menite să pregătească Rusia pentru o eventuală dezghețare postbelică a relațiilor economice.

Aducerea Lukoil sub controlul direct al statului ar însemna un pas important către finalizarea privatizării bogățiilor minerale ale Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Când a venit la putere în urmă cu un sfert de secol, Putin a reorganizat fără milă industria petrolieră post-sovietică fragmentată, arestând oligarhii și redistribuind puterea aliaților săi. Cei câțiva jucători de astăzi mențin diferite niveluri de independență față de guvern, dar toți sunt considerați ca fiind, în ultimă instanță, supuși dorințelor Kremlinului. Liderii celor trei giganți petrolieri sunt considerați printre cei mai puternici actori din orbita lui Putin.

Pentru Putin, o astfel de combinație implică riscuri. Prezența fiefurilor companiilor petroliere împiedică un singur șef să câștige prea multă influență. Companiile petroliere din Rusia cooperează ca parte a cartelului OPEC+, dar concurează pentru cote de piață și își dispută favorurile guvernului.

Susținătorii planului cred că o companie combinată ar putea face mult mai mulți bani, au declarat unele dintre persoane. Unul dintre motive: Petrolul provenit de la toate cele trei companii ar putea fi vândut cu ajutorul Litasco, marea societate comercială a Lukoil cu sediul în Dubai.

Rosneft, în special, s-a confruntat cu dificultăți în maximizarea profiturilor din exporturile sale. Sancțiunile occidentale permit Rusiei să vândă petrol, dar încearcă să limiteze cât de mult câștigă și unde poate ajunge țițeiul.

Încă de la începutul războiului, Rosneft s-a bazat pe o rețea secretă de societăți comerciale și de transport maritim condusă de un comerciant puțin cunoscut din Azerbaidjan pentru a trimite țițeiul către cumpărători, a relatat Journal anul acesta. Uneori, această operațiune s-a luptat să obțină plăți din India și din alte părți, potrivit unor persoane familiarizate cu activitatea sa și documentelor consultate de Jurnal.

Pe lângă unitatea comercială, Lukoil are rezerve în Orientul Mijlociu, Africa, America și Rusia. Lukoil, unul dintre cei doi mari producători independenți rămași în Rusia, are, de asemenea, o rețea de stații de gaz, deține rafinării în Europa de Est și este cotată la bursa din Moscova.

La o săptămână după invazia Ucrainei din 2022, consiliul de administrație al Lukoil a cerut încetarea luptelor într-o scrisoare deschisă adresată acționarilor, clienților și angajaților, făcând din Lukoil o companie rară din Rusia care s-a opus public războiului. Ravil Maganov, pe atunci președinte, a murit după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova șase luni mai târziu, a anunțat presa de stat la acea vreme.

Șeful de lungă durată Vagit Alekperov – un fost ministru adjunct al energiei sovietice și cea mai bogată persoană din Rusia anul trecut, potrivit Forbes – a demisionat oficial din funcția de președinte al Lukoil în aprilie 2022, la câteva zile după ce a fost sancționat de Marea Britanie. El rămâne cel mai mare acționar.

O tranzacție ar declanșa o reorganizare în coridoarele puterii ruse. Unul dintre principalii actori în cadrul discuțiilor este șeful Rosneft, Igor Sechin, un confident al lui Putin încă din anii 1990 și fost vicepremier.

Sub conducerea lui Sechin, Rosneft a devenit un producător masiv, s-a asociat cu companii precum Exxon și a primit investiții de la BP și fondul suveran al Qatarului. În tot acest timp, Sechin a dat dovadă de „loialitate absolută față de Vladimir Putin”, a declarat SUA atunci când l-a sancționat în 2014.

El a jucat un rol major în relațiile externe datorită legăturilor strategice ale Rosneft cu guverne străine. Fiul său în vârstă de 35 de ani a murit la începutul acestui an.

Nu este clar dacă Sechin va conduce orice eventuală companie combinată, au declarat unele dintre persoanele familiarizate cu discuțiile. Un alt posibil lider al grupului ar putea fi Aleksandr Dyukov, căruia analiștii îi atribuie meritul de a fi introdus cea mai avansată tehnologie de extracție a petrolului din Rusia în calitate de director general al celui mai mic dintre cei trei producători, Gazprom Neft.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.