EnergoNuclear, deținută integral de Nuclearelectrica, a semnat azi contractul pentru dezvoltarea noilor unități 3 și 4 la Centrala de la Cernavodă, în marja Conferinței ONU privind schimbările climatice din 2024 de la Baku, Azerbaijan, potrivit informațiilor Economedia.ro. Acesta este cel mai mare proiect de investiții în energie de după Revoluție. Contractul de inginerie, achiziții și management al construcției (EPCM) va fi semnat cu un consorțiu format din companiile americane de inginerie energetică Fluor și Sargent & Lundy, Atkins Realis din Canada, precum și Ansaldo din Italia.
Cea mai mare parte din finanțare va fi asigurată de statele din care provin companiile implicate, respectiv SUA, Canada și Italia. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este un proiect ce va costa peste 8 miliarde de euro și este așteptat să se finalizeze în 2031 – U1 și 2032 – U2. Va folosi pentru reactoare aceeași tehnologie CANDU, deținută de Atkins Realis, ca și la primele două deja instalate.
„Finanțarea este asigurată în mare parte de statele participante, prin USEXIM (3 miliarde USD), Canada (2 miliarde USD canadieni, acord semnat în prezența mea la Ottawa) și Italia (2 miliarde EUR, acord semnat în februarie 2024)”, a precizat Burduja.
Centrala nucleară de la Cernavodă acoperă în prezent aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al României. Unitățile 1 și 2 au o capacitate instalată de 700 MW fiecare și se bazează pe tehnologia CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium), cu uraniu natural drept combustibil și apă grea drept moderator și agent de răcire.
Comisia Europeană a emis în iulie un aviz pozitiv privind proiectul de extindere a CNE Cernavodă.
În iunie, Nuclearelectrica a declarat că intenționează să investească până la 841 de milioane de lei (183 de milioane de dolari/169,1 milioane de euro) în dezvoltarea Unităților 3 și 4, sub forma unui împrumut oferit EnergoNuclear.
În februarie, compania italiană de inginerie energetică Ansaldo Energia a declarat că unitatea sa Ansaldo Nucleare a fost de acord să revizuiască Unitatea 1 și să contribuie la dezvoltarea a încă două unități la centrala nucleară, susținută de o finanțare de până la 2 miliarde de euro din partea agenției italiene de investiții de stat SACE.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deține un pachet de 82,5% din Nuclearelectrica, în timp ce restul acțiunilor se află în flotare liberă pe bursa de la București.
Reamintim că Unitatea 1 de la Cernavodă va intra în reabilitare în 2026, urmând să fie închisă pentru doi ani. Reabilitarea are ca scop prelungirea duratei de viață a U1 cu cel puțin 25 de ani și va costa 1,5 miliarde de euro.