Banca Naţională a Ungariei a decis marţi să menţină nemodificată dobânda de referinţă, pentru a doua lună la rând, după ce forintul ungar a înregistrat o depreciere semnificativă în urma victoriei lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, transmite Bloomberg, transmite Agerpres.
Comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Ungariei a păstrat dobânda de referinţă la 6,5%, acelaşi nivel cu cel practicat de banca centrală din România şi, totodată, cea mai ridicată dobândă din Uniunea Europeană.
Incertitudinile cu privire la direcţia pe care o va lua dobânda de referinţă a Rezervei Federale americane, precum şi posibilele tarife introduse de viitoarea administraţie Trump, au dus la aprecierea dolarului american în raport cu activele emergente, cum este şi forintul ungar, pe parcursul acestei luni. Ungaria este deja un subiect de îngrijorare pentru investitori din cauza deficitului bugetar, a recesiunii care nu se mai opreşte şi a dependenţei ţării de industria auto, o posibilă ţintă într-un război comercial dintre SUA şi Uniunea Europeană.
Prăbuşirea forintului a obligat Banca Naţională a Ungariei să renunţe la o scurtă tentativă de reluare a măsurilor de relaxare a politicii monetare, în pofida faptului că inflaţia este aproape de ţinta de 3%. Viceguvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei, Barnabas Virag, declara luna trecută că decidenţii sunt pregătiţi să menţină dobânda nemodificată “pentru o perioadă prelungită de timp”.
Începând din octombrie şi până în prezent, forintul ungar s-a depreciat cu 2,3% în raport cu euro, aproape de minimumul ultimilor doi ani, cea mai slabă performanţă din rândul monedelor europene emergente.
Traderii vor urmări cu atenţie conferinţa de presă de după şedinţa de politică monetară pentru orice indicii referitoare la disponibilitatea Băncii Naţionale a Ungariei de a înăspri politica monetară dacă forintul va continua să se deprecieze.