Turiștii care au venit în Grecia în acest an, au preferat din ce în ce mai mult vacanțe în afara perioadelor de vârf, scrie Kathimerini. Din cauza schimbărilor climatice și a temperaturilor foarte ridicate din Marea Mediterană, cererea pentru călătoriile de vară în Grecia se deplasează dinspre lunile tradiționale de vârf, iulie și august, către lunile mai timpurii și mai târzii, precum mai, iunie și septembrie.
În vara anului 2023, valurile de căldură au afectat întregul sud al Europei și, bineînțeles, Grecia, în timp ce fenomene similare, deși mai blânde, au avut loc în acest an. Astfel, după scăderea neașteptată a încasărilor din turism în lunile iulie și august, datele publicate ieri de Banca Greciei arată că în septembrie sosirile călătorilor nerezidenți au crescut cu 6,6%, iar încasările aferente cu 7,9%, adică cu 260,7 milioane de euro, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
În iulie și august, sosirile au crescut în comparație cu aceleași luni ale anului precedent, dar încasările au scăzut. Acest lucru sugerează că au existat călătorii mai scurte și, în al doilea rând, că turiștii au fost mai cumpătați. O posibilă explicație menționată pe piață este că, având în vedere că lunile iulie și august în Marea Mediterană au devenit acum luni deosebit de calde, cu condiții climatice în general neplăcute, creșterea vizitelor din iulie și august este în principal pentru călătorii scurte ale tinerilor care stau mai puține zile și cheltuiesc mai puțini bani, mai degrabă decât ale familiilor.
În orice caz, cifrele pentru toate cele nouă luni, combinate cu rezervările companiilor aeriene pentru lunile imediat următoare, sugerează că turismul grec din acest an, cu excepția unei situații neprevăzute, va stabili noi recorduri istorice atât în ceea ce privește sosirile, cât și veniturile.
Comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2023, sosirile călătorilor nerezidenți au crescut cu 9,3%, iar încasările aferente cu 4,1%, conform datelor Băncii Greciei. Mai exact, încasările au crescut în perioada de nouă luni, de la 18,021 miliarde în ianuarie – septembrie anul trecut la 18,758 miliarde în acest an, o creștere de 737 milioane.
Potrivit unui sondaj realizat de multinaționala hotelieră franceză Accor la începutul acestui an, mulți călători au declarat că intenționează să evite sezonul de vârf, și anume lunile iulie și august, în principal din cauza a doi factori: costul și îngrijorările legate de căldura excesivă.
Unul din trei respondenți din întreaga Europă, 32%, a declarat că va alege în mod deliberat să își ia o vacanță în afara sezonului de vârf pentru a reduce costurile, în timp ce unul din cinci, 19%, intenționează să facă acest lucru pentru a evita canicula.
Aceasta înseamnă că un număr semnificativ de călători, în loc să vină în iulie și august pentru o vacanță „la soare și la mare”, care durează în medie în jur de șapte zile, au ales să își ia astfel de vacanțe în mai, iunie și septembrie. Iar cifrele privind sosirile și încasările în Grecia pentru lunile mai și iunie ale acestui an au fost în creștere față de anul trecut, mai arată Kathimerini.