Conform planului bugetar-structural de corectare în 7 ani a deficitului bugetar (2025-2031), bugetul statului pe 2025 ar urma să fie construit pe un produs intern brut nominal de 1.904 miliarde de lei, deci o creștere economică de 2,5%, respectiv pe un deficit bugetar de 133,3 miliarde de lei, mai mic decât deficitul din acest an, care este estimat să se cifreze la 140 de miliarde de lei (7,9% din PIB).
Dimensiunea deficitului estimat pentru 2025 este trasă însă în jos de includerea, ca ipoteză, a implementării unor noi măsuri fiscale și îmbunătățirea colectării care, împreună, vor aduce la buget venituri suplimentare de 26,2 miliarde de lei, adică un impact de 1,37% din PIB pentru veniturile bugetare. Doar din măsurile fiscale se estimează un impact pozitiv în veniturile statului de 1,1% din PIB.
Vorbim în principal despre majorări de impozite și taxe, în special pe muncă și consum și o ipoteză de lucru inclusă într-un plan elaborat de oficiali din Ministerul Finanțelor și apoi convenit de Guvern cu Comisia Europeană.
Astfel, în 2025, veniturile bugetare ar urma să fie de 651,4 miliarde de lei, iar cheltuielile de 784,7 miliarde de lei, din care rezultă deficitul de 133,3 miliarde de lei.
Fără implementarea unor măsuri fiscale anul viitor, deficitul bugetar ar urma să se cifreze la 159,3 miliarde de lei, în condițiile unor venituri bugetare estimate de 625,1 miliarde de lei.
Acest deficit de finanțare se va acoperi prin împrumuturi, realizate din piețele financiare externe, de la populație și de la bănci. La aceste miliarde de lei se adaugă sumele pe care Guvernul României va trebui să le împrumute pentru plata datoriei care va ajunge la scadență anul viitor: 90,1 miliarde de lei. Această sumă va fi însă puțin mai mare deoarece Guvernul se finanțează pe parcursul unui an și prin împrumuturi pe termen scurt, cu scadență mai mică de 12 luni, adică împrumuturi care vor fi plătite tot în 2025.
- Amintim că anii 2025-2031 vor fi ani dificili din perspectiva redresării deficitului bugetar pentru România, în special din cauza nevoii de a echilibra într-un mod sustenabil bugetul statului după scăparea de sub control a cheltuielilor în anul electoral.
Context:
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că Guvernul pregătește deja bugetul pe anul 2025, pentru a fi aprobat în Parlament pentru viitorul Executiv. El a precizat că acest buget va prioritiza investițiile publice, mai mult de jumătate dintre proiecte fiind la Ministerul Transporturilor.
„Pregătim deja și bugetul pe 2025 și prioritizăm investițiile publice majore finanțate la anul, selectate pe baza beneficiilor economice și sociale ridicate. Sunt 235 de proiecte ce au nevoie pentru finalizare de 330 miliarde lei. Mai mult de jumătate sunt de la Ministerul Transporturilor! Vreau să las viitorului Guvern un buget aprobat deja în Parlament. Așa cum vreau să nu finalizez mandatul înainte de a obține decizia intrării depline a României în Schengen și de aceea, plec azi la Budapesta, unde va fi o reuniune decisivă pe această temă”, a declarat Marcel Ciolacu, în deschiderea ședinței de Guvern.