Bulgaria și România urmează să intre în Spațiul Schengen, însă controalele la frontierele lor terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puțin șase luni după aderarea lor, scrie Novinite. Acest acord a fost finalizat vineri la Budapesta, unde miniștrii de interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria au semnat o declarație comună, după cum a anunțat președinția ungară rotativă a Consiliului UE. În timp ce controalele la frontierele terestre dintre România și Ungaria vor persista, granița dintre Bulgaria și Grecia va fi scutită de aceste controale odată ce Bulgaria va intra pe deplin în Schengen.
Surse familiare cu negocierile au confirmat pentru publicația bulgară „ClubZ” că acordul nu menționează nicio continuare a controalelor la frontiera bulgaro-greacă, marcând astfel sfârșitul controalelor la frontieră.
Ministerul bulgar al Afacerilor Interne a confirmat, de asemenea, această evoluție, în așteptarea unei decizii finale pe 12 decembrie. Prin acest acord, bulgarii vor putea călători în Grecia fără a trece prin controale la frontieră, facilitând efectiv călătoriile cetățenilor până în vară.
Acordul, care urmărește să asigure aderarea deplină a Bulgariei și României la spațiul Schengen până în ianuarie 2025, a fost încheiat pentru a atenua preocupările legate de potențialele presiuni migratorii cauzate de eliminarea frontierelor interne. Acordul prevede că verificările la frontierele interne vor rămâne în vigoare între Ungaria, România și Bulgaria pentru o perioadă inițială de cel puțin șase luni, pentru a preveni orice amenințări la adresa securității interne. Cu toate acestea, obiectivul final este ca Bulgaria și România să adere la Spațiul Schengen până la 1 ianuarie 2025.
Problema va fi discutată în continuare în cadrul Consiliului Afaceri Interne de la Bruxelles din 12 decembrie, cu posibilitatea de a finaliza decizia atunci. Din cauza veto-ului Austriei, Bulgaria și România au obținut până acum intrarea în Schengen doar pe cale aeriană și maritimă. Cu toate acestea, acest acord este considerat un pas semnificativ către integrarea deplină a celor două țări în Spațiul Schengen.
Ca parte a acordului, Bulgaria va continua să lucreze alături de Austria, Ungaria și România pentru a combate migrația ilegală, cu măsuri suplimentare menite să securizeze frontierele externe ale UE, în special de-a lungul frontierei bulgaro-turce. Aceste eforturi vor include desfășurarea unui contingent multinațional de poliție, format din ofițeri din fiecare dintre cele patru țări.
În primele nouă luni ale anului 2024, Bulgaria, România și Austria au raportat o scădere a trecerilor ilegale ale frontierelor cu 47 %, 53 % și, respectiv, 67 %, comparativ cu anul precedent. Această scădere a intrărilor ilegale este atribuită creșterii măsurilor de aplicare a legii la frontiere, inclusiv sprijinului agenției UE pentru frontierele externe, Frontex, și sprijinului financiar suplimentar pentru măsurile de securitate a frontierelor.
„În spirit de solidaritate”, sprijinul acordat Bulgariei pentru protejarea frontierei externe a UE cu Turcia va continua. Acest lucru se va face prin desfășurarea unui contingent multinațional de poliție format din 100 de polițiști de frontieră – 15 din Austria, 25 din Bulgaria, 20 din Ungaria și 40 din România, mai notează Club Z.
„Prin semnarea și punerea în aplicare a prezentei declarații, părțile convin să inițieze demersurile necesare în vederea adoptării unei decizii oficiale a Consiliului UE de stabilire a unei date pentru ridicarea controalelor persoanelor fizice la frontierele terestre interne cu și între Republica Bulgaria și Republica România până la sfârșitul acestui an” , conchide textul acordului.