Miliardarul ceh Daniel Kretinsky, patronul Europa FM, este la un pas distanță de a prelua Royal Mail din Marea Britanie/ Prețul de ofertă se ridică la 3,6 miliarde de lire sterline

Foto 1 Lagardere vinde si media din Romania - Facebook / Daniel Křetínský Foto: Facebook / Daniel Křetínský

Miliardarul ceh Daniel Kretinsky este foarte aproape de a finaliza tranzacția pentru a prelua Royal Mail, o companie de servicii poștale și de curierat din Marea Britanie. Tranzacția ar putea fi confirmată în următoarele două săptămâni, potrivit unor surse apropiate tranzacției. Kretinsky a fost de acord să facă concesii suplimentare pentru a încheia preluarea, relatează BBC.

Sindicatele s-au întâlnit cu consilierii lui Kretinsky pentru a discuta despre achiziția Royal Mail, iar Communication Workers Union (CWU) au declarat că întâlnirile cu grupul EP au fost „constructive”. Tranzacția trebuie să fie aprobată în temeiul Legii privind securitatea națională și investițiile, dar Kretinsky a oferit deja câteva garanții. Acestea includ menținerea serviciului universal de livrare a corespondenței și coletelor în șase zile pe săptămână, păstrarea mărcii Royal Mail și a sediului în Regatul Unit, cât și satisfacerea cererilor sindicatelor de a nu efectua concedieri obligatorii până în 2025. Este posibil ca Kretinsky să ofere și mai multe garanții pentru a obține aprobarea guvernului britanic. În general, se crede că aceste garanții au fost suficiente pentru a convinge guvernul că Kretinsky este potrivit ca proprietar pentru Royal Mail.

Vorbind marți 26 noiembrie în fața parlamentarilor, secretarul de afaceri Jonathan Reynolds s-a referit la el ca la o „figură de afaceri legitimă” ale cărei presupuse legături cu Rusia au fost deja examinate și respinse atunci când a devenit cel mai mare acționar al companiei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Un purtător de cuvânt al CWU a declarat că întâlnirile sale de până acum cu EP Group au fost „oneste și constructive și urmează să continue în zilele următoare”.

Consiliul de administrație al proprietarului Royal Mail, International Distribution Services (IDS), a recomandat acționarilor săi prețul de ofertă de 3,6 miliarde de lire sterline. Milionarul ceh se așteaptă ca un număr suficient dintre aceștia să accepte și să permită astfel încheierea tranzacției.

Royal Mail, care a fost separată de Oficiul Poștal și privatizat în urmă cu un deceniu, a înregistrat o deteriorare a performanței în ultimii ani care a dus la pierderi financiare semnificative. Livrările întârziate sau pierdute au fost o problemă semnificativă, iar volumul scrisorilor expediate prin poștă în Regatul Unit s-a redus la jumătate față de 2011. Pe de altă parte, livrările de colete s-au dovedit a fi mai populare și mai profitabile. Compania mamă IDS a înregistrat un mic profit anul trecut, datorită activităților de logistică și colete din Germania și Canada, compensând pierderile suferite de Royal Mail.

Obligația de serviciu universal este în prezent în curs de revizuire, Royal Mail sugerând autorității de reglementare Ofcom că reducerea livrărilor de clasa a doua la fiecare două zile din săptămână ar economisi până la 300 de milioane de lire sterline pe an și ar oferi întreprinderii „o șansă de luptă”.

Într-un interviu acordat BBC la începutul acestui an, miliardarul ceh a spus că atât timp cât este viață va onora obligația de serviciu universal, dar că este în favoarea reformelor propuse de Royal Mail.

Omul de afaceri ceh, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 9,3 miliarde de dolari, este cunoscut de mai mulţi ani că intervine în salvarea marilor companii europene, în special din domeniul energiei, dar şi din sectoarele distribuţiei şi media. Holdingul său EPCG, EP Global Commerce, este unul dintre principalele grupuri industriale private din Europa. Divizia specializată pe energie, EPH, controlează peste 70 de companii în mai multe ţări, inclusiv în Franţa. Kretinsky deţine, de asemenea, distribuitorul francez Casino şi este prezent şi pe segmentul media şi al editurii de carte via Lagardere Active, editura Editis şi o parte din capitalul postului francez de televiziune TF1.

Daniel Kretinsky deţine în România postul de radio Europa FM, precum şi o participaţie la retailerul german Metro AG.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.