Filmul despre lovitura de stat din Coreea de Sud a ajuns pe locul 1 pe Netflix după haosul legii marțiale

filme seriale televizor netflix tv Sursa foto: Pexels/ Cottonbro

Pentru mulți sud-coreeni, evenimentele dramatice de săptămâna aceasta au fost prima lor confruntare reală cu istoria dictaturii militare din această țară. De aceea, milioane de oameni au apelat la un film vechi de un an de pe Netflix și la un clasic al literaturii pentru a încerca să înțeleagă tulburările, scrie Fortune.

Filmul 12.12: The Day, lansat în 2023, a fost filmul coreean nr. 1 pe platforma de streaming începând cu 3 decembrie, când președintele Yoon Suk Yeol a uimit națiunea prin impunerea legii marțiale. Blockbusterul de 141 de minute, care se află pe Netflix din luna mai, prezintă evenimentele din jurul loviturii de stat din 12 decembrie 1979.

Țara asiatică încă se confruntă cu consecințele deciziei de marți seara a lui Yoon, care a reaprins amintirile mișcării conduse de generalul Chun Doo-hwan, care a creat o dictatură și a culminat cu revolta sângeroasă de la Gwangju din 1980.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Filmul, împreună cu o carte din 2014 pe această temă, scrisă de Han Kang, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în acest an, a prezentat unei întregi generații aspectele întunecate ale istoriei națiunii și este creditat pentru faptul că a contribuit la galvanizarea coreenilor în noaptea de 3 decembrie. Sute de persoane au ieșit pe străzile Seulului după acțiunile lui Yoon, înfruntând frigul extrem. Președintele a dat înapoi în câteva ore.
Victoria lui Han din octombrie a catapultat romanul Human Acts – care explorează modul în care cenzura și violența au distrus comunități întregi – înapoi pe listele de bestselleruri. Ca și în cazul filmului, romanul a dominat de atunci trending topics pe rețelele sociale naționale. Începând de marți, ambele au devenit meme-uri pe internet, invocate de utilizatori pentru a diseca mișcarea șoc a lui Yoon și implicațiile pentru țară.

“Trăim Spring of Seoul în viața reală?”, a spus un utilizator X, făcând referire la titlul coreean al filmului. “Slavă Domnului, nu am uitat această istorie”, a spus un alt utilizator, îndemnând oamenii să revadă filmul.

Mulți din Coreea de Sud cer acum ca Yoon să fie tras la răspundere. Într-o răsturnare bruscă de situație, Han Dong-hoon – șeful partidului de guvernământ al lui Yoon, Partidul Puterii Poporului – a cerut ca președintele să fie suspendat rapid din funcție, sporind șansele ca acesta să fie pus sub acuzare în cadrul unui vot care urmează să aibă loc în următoarele zile.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: