Prețul cafelei ajunge la noi recorduri/ Prețul la cafeaua Arabica a crescut cu aproape 70% de la începutul anului

cafea, boabe Sursa foto: Pixabay

În Brazilia și Vietnam, cei mai mari producători de cafea din lume, există îngrijorări tot mai mari cu privire la recoltă, relatează Euronews. Prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 47 de ani. Acest lucru se întâmplă din cauza contractelor futures de pe piața materiilor prime (o tranzacție de vânzare/cumpărare încheiată  în viitor cu un preț fix a unui activ, la o dată ulterioară și la un preț negociat în momentul semnării) pentru cafeaua Arabica ce au ajuns recent la 3,35 dolari pe kilogram (0,454 kg). Această valoare este cu 70% mai mare decât la începutul anului și atins un prag care nu a mai fost atins din 1977,

Prețurile au crescut din cauza temerilor cu privire la efectele condițiilor meteorologice extreme și ale secetelor intense din principalele țări producătoare de cafea, precum Brazilia și Vietnam.

Vietnam a avut parte de o secetă îndelungată, urmată de ploi torențiale care au făcut să întârzie recoltarea.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Un sezon de creștere dificil în Vietnam, principalul producător de boabe de cafea Robusta, s-a mutat acum în Brazilia, unde vremea nefavorabilă a generat îngrijorări serioase cu privire la recolta Arabica din 2025”, scrie Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank, în analiza sa recentă a piețelor de mărfuri.

Brazilia, principalul producător de boabe Arabica, s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii înainte ca ploile să apară în sfârșit în octombrie. Chiar și așa, umiditatea solului a rămas scăzută ți a sporit temerile că recoltele nu se vor ridica la nivelul așteptărilor, crescând astfel prețurile de referință ale Intercontinental Exchange (ICE).

Joi 5 decembrie, contractele futures pentru Arabica cu livrare în martie livrate cu ICE erau încheiate cu 3,14 dolari pe kilogram. Prețul acestora a cresucut după câteva zile după nivelurile record înregistrate la 29 noiembrie, tranzacțiile au fost încheiate cu 3,35 dolari

Dintre cele două tipuri de cafea comercializate pe piața de mărfuri, prețul Arabica a crescut cu aproape 70% de la începutul anului, în timp ce prețul Robusta a crescut cu peste 60%.

Cafeaua este una dintre cele mai vândute mărfuri din lume, iar cererea a crescut, stimulată de creșterea consumului în China.

Cu toate acestea, există doar o câteva țări producătoare care pot satisface această cerere. Printre principalii producători se numără Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia și Etiopia. Toate aceste țări tropicale sunt puternic afectate de schimbările climatice.

Atacurile Houthi din Marea Roșie au contribuit, de asemenea, la incertitudine și au alimentat creșterile de prețuri, deoarece afectează transporturile.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a redus recent din estimările legate de producția de cafea a Braziliei pentru 2024/2025 de la 69,9 milioane de saci (60 kg) la 66,4 milioane de saci. De asemena, această pondere este mai mare cu 0,2% față de sezonul precedent.

„Această creștere timidă vine în urma unei perioade puternice de condiții meteorologice nefavorabile în principalele regiuni producătoare, care a condus la o scădere a estimărilor inițiale pentru acest sezon”, precizează USDA în raportul său.

Consumatorii ar putea simți deja impactul creșterii prețurilor de pe piață deoarece cel mai mare producător de cafea din lume, Nestle, a anunțat în urmă cu doar două săptămâni că va continua să crească prețul la cafea, inclusiv la produse precum capsulele pentru doze Nespresso, potrivit Yahoo Finance.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: