Importul de energiei electrică a României a crescut cu 60% în acest an faţă de anul anterior, în principal pe fondul activităţilor de mentenanţă a unor unităţi de producţie, cum este capacitatea de la Cernavodă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, citat de Agerpres.
În cadrul unui eveniment de specialitate, el a fost întrebat care este motivul creşterii importurilor de energie electrică în 2024 cu 60% şi al scăderii producţiei cu 11%.
“Dacă ne uităm la total volum anual, importul a crescut în principal pe fondul activităţii de mentenanţă a unităţilor de producţie – şi aici ne referim la capacităţi semnificative, cum este capacitatea de la Cernavodă. Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul volumele foarte reduse de apă care au fost disponibile în această perioadă – şi ne referim în special la capacităţile de producţie de la Porţile de Fier. Totodată, trebuie să avem în vedere şi producţia mai mică a capacităţilor care folosesc combustibili fosili solizi, aceasta fiind determinată de necesitatea unor lucrări de mentenanţă la echipamente. De asemenea, trebuie să avem în vedere şi aspectul că pieţele sunt interconectate şi, în momentul în care un preţ într-o piaţă alăturată este mai mic, tendinţa este ca energia din piaţa în care preţul este mai mic să meargă către echilibrare în altă piaţă”, a menţionat Dan Drăgan.
Secretarul de stat şi-a exprimat speranţa că toate capacităţile care sunt în implementare, în construcţie, în acest moment, fie că este vorba despre producători independenţi sau prosumatori industriali, se vor vedea în piaţă, începând de anul viitor.
Totodată, el a fost întrebat de jurnalişti dacă există riscul unor pene generalizate, presiune pe sistem, din cauza importurilor foarte mari, aşa cum se menţionează într-un proiect al Ministerului Energiei cu privire la centrala de la Mintia.
“Din punct de vedere al furnizării, al securităţii în furnizare către consumatorii finali, indiferent că sunt casnici sau industriali, nu există un risc în acest moment. Nu există acest risc pentru că România este interconectată cu celelalte ţări şi, dacă urmărim site-ul Transelectrica, observăm că există o balanţă, momente în care România este un net exportator, datorită producţiei eoliene sau producţiei fotovoltaice. Există momente în care România este un net importator. Este normal ca, într-o activitate economică, să existe acest flux bidirecţional. (…) Nu există un risc în acest moment de întrerupere a energiei electrice şi de gaze către consumatori. Acest risc nu a existat nici în momentul în care a început invazia rusă în Ucraina. Acest lucru este foarte bine monitorizat şi manageriat în România, inclusiv cu colegii de la Transelectrica, de la Dispeceratul Energetic Naţional – şi nu există în acest moment vreun risc de o asemenea natură”, a explicat secretarul de stat.
În opinia sa, reprezentanţii Ministerului Energiei au făcut referire la acest risc deoarece se lucrează la diferite scenarii şi posibilităţi, ca în orice activitate economică.
Vezi și:
Diseară aprindem becul doar pentru că importăm masiv energie din Ungaria