Diseară, la ora 20.00, pe vârf de consum al zilei, importul de energie electrică din Ungaria depășește 2.100 de MW, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. Reprezintă, de departe, cea mai mare sursă de energie disponibilă în România, importul, în general, fiind, de săptămâni la rând, prima sursă de curent a țării. Având în vedere deficitul de producție din intern, se poate concluziona că noi, în această perioadă, nu am putea aprinde becul în România fără aceste importuri.
La mare distanță de sursa import vin termocentralele pe gaze. Acestea, cu Elcen pe primul loc, nu pot însă produce mai mult de 1.600 MW. Hidroelectrica rămâne cu aceeași producție deficitară, doar cu greu atingând 1.400 MW, pe durata întregii zile. Sunt două grupuri indisponibile la hidrocentrala Porțile de Fier 1 iar uzinarea apei din lacuri este la niveluri minime, pentru că Hidroelectrica a decis să păstreze un nivel rezonabil în volumul lacurilor pentru când vremea va fi geroasă, adică va aduce un consum de energie și mai mare.
Asigurarea cu energie electrică a Sistemului Energetic Național este periclitată, pentru că pur și simplu nu generăm intern suficient pentru acoperirea consumului și avem nevoie de importuri masive ca să ținem becul aprins, iar acest lucru aduce riscuri pentru chiar funcționarea sistemului, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern al Ministerului Energiei, de declarare a termocentralei Mintia proiect de importanță națională. Pe cifre, așa cum Economedia.ro a relatat în repetate rânduri, avem nevoie să aducem circa 3.000 de MW din import la un consum total de 8.200 – 8.500 MW, adică un procent de aproape 40%. Acest import se face la maximul posibil al rețelei, efectiv nu mai putem crește prea mult, ceea ce aduce îngrijorări asupra aprovizionării cu energie atunci când vremea va deveni geroasă, adică va aduce consumuri și mai mari.
Un alt lucru care se desprinde din text este că România a primit ca sarcină să livreze în energie către Republica Moldova și Ucraina, două state ale căror sisteme energetice sunt greu încercate de situația din Ucraina, fapt de natură să pericliteze securitatea energetică proprie.
Iată paragraful din HG: „Având în vedere rolul României în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și deciziile de închidere a unor capacități pe cărbune în contextul procesului de decarbonizare, ne confruntăm deja cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, pe fondul trendului înregistrat de valorile soldului energie care se păstrează în zona importului la nivel lunar, atingând uneori cote alarmante la nivelul vârfurilor de consum (de exemplu, conform CNTEE Transelectrica SA, în intervalul orar 17:00-18:00 al zilei de 14 noiembrie 2024 importurile au acoperit peste 35% din necesarul de consum, respectiv raportat la un vârf de sarcină de 8539 MW importurile au reprezentat 2938 MW)”, se arată în documentul citat.