Document oficial al Energiei: Asigurarea cu energie electrică, în pericol. „Ne confruntăm deja cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică”

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Asigurarea cu energie electrică a Sistemului Energetic Național este periclitată, pentru că pur și simplu nu generăm intern suficient pentru acoperirea consumului și avem nevoie de importuri masive ca să ținem becul aprins, iar acest lucru aduce riscuri pentru chiar funcționarea sistemului, se arată într-un proiectul de hotărâre de guvern al Ministerului Energiei, de declarare a termocentralei Mintia proiect de importanță națională. Pe cifre, așa cum Economedia.ro a relatat în repetate rânduri, avem nevoie să aducem circa 3.000 de MW din import la un consum total de 8.200 – 8.500 MW, adică un procent de aproape 40%. Acest import se face la maximul posibil al rețelei, efectiv nu mai putem crește prea mult, ceea ce aduce îngrijorări asupra aprovizionării cu energie atunci când vremea va deveni geroasă, adică va aduce consumuri și mai mari.

Un alt lucru care se desprinde din text este că România a primit ca sarcină să livreze în energie către Republica Moldova și Ucraina, două state ale căror sisteme energetice sunt greu încercate de situația din Ucraina, fapt de natură să pericliteze securatea energetică proprie.

Iată paragraful din HG: „Având în vedere rolul României în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și deciziile de închidere a unor capacități pe cărbune în contextul procesului de decarbonizare, ne confruntăm deja cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, pe fondul trendului înregistrat de valorile soldului energie care se păstrează în zona importului la nivel lunar, atingând uneori cote alarmante la nivelul vârfurilor de consum (de exemplu, conform CNTEE Transelectrica SA, în intervalul orar 17:00-18:00 al zilei de 14 noiembrie 2024 importurile au acoperit peste 35% din necesarul de consum, respectiv raportat la un vârf de sarcină de 8539 MW importurile au reprezentat 2938 MW)”, se arată în documentul citat.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În schimb, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, adică șeful celor care au redactat documentul citat, nu vede probleme în funcționarea SEN. Putem importa și mai mult, spune acesta, și putem și produce mai mult, dar preferăm să ne abținem. „Teoretic, am putea importa și acum mai puțin, o perioadă, adică să producem noi mai mult, dar suntem prudenți cu rezerva din lacurile de acumulare și cu rezerva de cărbune. Le ținem în caz ca în lunile următoare va fi mult mai frig, de exemplu, iar consumul mult mai mare, sau dacă se întâmplă alte evenimente neprevăzute. Astfel, nu există absolut niciun risc la adresa Sistemului Energetic Național, din perspectiva consumului. Recuperăm timpul pierdut prin investiții fără precedent”, a spus  Burduja, pentru Economedia.ro.

Ce se mai menționează distinct în HG-ul Energiei este că avem o problemă și cu sutele de dezvoltări din domeniul eolian și fotovoltaic, care au o producție discontinuă, de natură să creeze mari dezechilibre în SEN. “O consecință negativă pentru SEN, generată în urma integrării în ultimii ani a unui număr tot mai mare de centrale electrice regenerabile (eoliene și fotovoltaice), cu producție cu caracter intermitent, este creșterea dezechilibrelor generate. Funcționarea Centralelor Electrice Eoliene (CEE) și a Centralelor Electrice Fotovoltaice (CEF) prezintă variații foarte mari de putere (la creștere, cât și la reducere), atât din punctul de vedere al amplitudinii, cât și a vitezei de variație, atât în timpul vârfului de sarcină cât și a golului de sarcină”, se arată în document.

În aceste condiții, se declară termocentrala Mintia „proiect de importanță națională”. Cu acest statut, unitatea va putea avansa mai repede, în special pe partea de birocrație, pentru că toate avizele, actele și procedurile birocratice se pot rezolva cu celeritate.

Termocentrala Mintia va fi realizată de un concern cu acționariat irakian – Mass Global, va avea o capacitate de 1.770 MW și va fi legată direct la sistemul national de transport gaze și sistemul național de transport energie electrică. Investiția totală este de 1,4 miliarde de euro iar proiectul trebuie să fie gata până la 31 decembrie 2026.

Problema cu producția de energie pe care ne mai putem baza – insuficientă – a fost subliniată recent de directorul Dispecerului Energetic Național, Virgiliu Ivan, care spunea că am ajuns periculos de dependenți de resursa regenerabilă, ceea ce e riscant pentru Sistemul Energetic Național: „Dependența noastră de surse regenerabile a crescut foarte, foarte mult. Dacă e să punem la socoteală doar centralele clasice, în prezent, pe timpul iernii, reușim să adunăm undeva la 7.000 MW putere de producție. Restul până la 9.000 în vârf de consum ar trebui să vină din regenerabile sau din import. Aceasta este realitatea, mai mult de 7.000 MW nu putem produce din nuclear, gaze, cărbune și hidrocentrale, fără regenerabile”, spunea Ivan.

Este de remarcat, am ajuns deja la importuri maxime de energie – 3.000  – 3.100 MW în condițiile în care nici măcar vremea nu este geroasă iar consumul a ajuns la doar 8.300 MW. Nu știm ce se va întâmpla când, așa cum spunea Ivan, vom avea ger și un consum intern de 9.500 MW.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: