Google afirmă că a rezolvat o provocare-cheie în calculul cuantic cu ajutorul unui nou cip

google logo, companie tehnologie, motor cautare, gigant american Sursa foto: ID 39120284 © Serban Enache | Dreamstime.com

Google a anunţat luni că a depăşit o provocare-cheie în calculul cuantic cu o nouă generaţie de cipuri, rezolvând în cinci minute o problemă de calcul care i-ar lua unui computer clasic mai mult timp decât istoria universului, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

Ca şi alţi giganţi tehnologici precum Microsoft şi IBM, compania Google, divizie a grupului american Alphabet, este interesată de calculul cuantic deoarece acesta promite viteze de calcul mult mai mari comparativ cu cele mai rapide sisteme actuale.

Deşi problema matematică rezolvată de laboratorul cuantic al companiei cu sediul în Santa Barbara, California, SUA, nu are aplicaţii comerciale, Google speră că într-o zi computerele cuantice vor rezolva probleme din domenii precum medicină, chimia bateriilor şi inteligenţa artificială (AI) care sunt inaccesibile pentru computerele actuale.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Rezultatele publicate luni provin de la un nou cip numit Willow, care are 105 qubiţi – elemente de bază ale computerelor cuantice. Aceşti qubiţi sunt rapizi, dar predispuşi la erori, deoarece pot fi afectaţi de ceva la fel de mic precum o particulă subatomică provenită din evenimente din spaţiul cosmic, potrivit Reuters.

Pe măsură ce mai mulţi qubiţi sunt incluşi într-un cip, aceste erori se pot acumula şi pot face ca cipul să nu fie mai bun decât un cip de computer convenţional. Prin urmare, încă din anii ’90, oamenii de ştiinţă au încercat să corecteze erorile cuantice.

Într-o lucrare publicată luni în jurnalul ştiinţific Nature, Google a declarat că a găsit o modalitate de a aloca qubiţi cipului Willow reuşind în acelaşi timp să scadă ratele de eroare odată cu creşterea numărului de qubiţi.

Compania a precizat, de asemenea, că poate corecta erorile în timp real, un pas esenţial pentru ca maşinile sale cuantice să devină practice.

“Am depăşit punctul de rentabilitate”, a declarat într-un interviu Hartmut Neven, care conduce unitatea Google Quantum AI.

În 2019, IBM a contestat afirmaţia Google potrivit căreia cipul cuantic al Google a rezolvat o problemă care i-ar lua unui computer clasic 10.000 de ani, spunând că problema ar putea fi rezolvată în două zile şi jumătate folosind diferite ipoteze tehnice despre un sistem clasic.

Într-un mesaj postat luni pe blogul său, Google a declarat că a luat în considerare unele dintre aceste preocupări în cele mai noi estimări ale sale. Chiar şi în cele mai idealiste condiţii, Google a afirmat că un computer clasic ar avea nevoie de un miliard de ani pentru a obţine aceleaşi rezultate ca cel mai nou cip al său.

Unii dintre rivalii Google produc cipuri cu un număr mai mare de qubiţi decât Google, însă Google se concentrează pe producerea celor mai fiabili qubiţi, a declarat într-un interviu Anthony Megrant, arhitect şef la Google Quantum AI.

Google şi-a fabricat cipurile anterioare într-o instalaţie comună la Universitatea din California, Santa Barbara, însă şi-a construit propria instalaţie de fabricare pentru producţia cipurilor Willow. Megrant a declarat că noua instalaţie va accelera viteza cu care Google poate fabrica viitoarele cipuri, care sunt răcite în frigidere uriaşe numite “criostate” în vederea derulării experimentelor.

“Dacă avem o idee bună, vrem ca cineva din echipă să o poată… aduce în camera curată şi într-unul dintre aceste criostate cât mai rapid posibil, astfel încât să putem obţine o mulţime de cicluri de învăţare”, a precizat Megrant.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: