Comisia intenționează să emită obligațiuni UE în valoare de până la 90 de miliarde de euro în prima jumătate a anului 2025 (H1), în perioada ianuarie – iunie 2025. Planul de finanțare al Comisiei pentru S1 2025 continuă programul de emisiune din 2024, în cursul căruia UE a strâns 138 de miliarde de euro în fonduri pe termen lung.
Fondurile obținute de Comisia Europeană prin emisiunile de obligațiuni UE continuă să sprijine redresarea UE în urma pandemiei de coronavirus, să consolideze rezistența economiei sale și să sprijine partenerii vecini ai UE, în special Ucraina și Balcanii de Vest, a transmis Comisia, într-un comunicat.
Potrivit instituției, aceste ample operațiuni de împrumut vor consolida piața obligațiunilor UE, garantând în același timp un sprijin continuu pentru politicile finanțate prin emisiuni de obligațiuni UE. Pe lângă operațiunile de finanțare pe termen lung, Comisia va continua să emită EU-Bills pe termen scurt pentru a-și completa operațiunile financiare.
Anul 2024 a marcat cel mai mare volum anual de emisiuni realizat vreodată de UE, în conformitate cu planificarea anunțată. În plus, în 2024, UE a devenit al cincilea cel mai mare emitent de obligațiuni verzi la nivel mondial, cu peste 68 de miliarde de euro în circulație sub formă de obligațiuni verzi NextGenerationEU (NGEU), și este pe cale să devină cel mai mare emitent de obligațiuni verzi la nivel mondial.
Pentru întregul an 2025, Comisia anticipează că va emite obligațiuni UE în valoare de aproximativ 160 de miliarde de euro, asigurând un sprijin consistent pentru programele sale bazate pe împrumuturi.
Context. Pe baza mandatelor din cadrul mai multor programe de împrumut, Comisia împrumută fonduri de pe piețele internaționale de capital în numele UE și le plătește statelor membre și țărilor terțe. În temeiul tratatelor UE, toate statele membre sunt obligate prin lege să contribuie la bugetul UE, ceea ce garantează împrumuturile UE.
În loc să emită obligațiuni pentru programe specifice cu etichete separate, în 2023, Comisia a început să emită EU-Bonds sub o singură marcă (abordare de finanțare unificată). Alocarea veniturilor provenite din aceste obligațiuni cu marcă unică se bazează pe procesele descrise în acordurile aplicabile pentru programele relevante.
Stocul de obligațiuni UE în circulație se ridică în prezent la peste 580 de miliarde de euro, cu peste 420 de miliarde de euro în cadrul abordării unificate de finanțare a UE. Executarea cu succes a emisiunilor UE a fost în mare măsură favorizată de acceptarea tot mai mare de către piață a obligațiunilor UE ca active mari, lichide și de înaltă calitate. În octombrie 2024, UE a făcut un alt pas important pentru a sprijini ecosistemul pieței pentru obligațiunile UE și lichiditatea pieței secundare prin deschiderea facilității de răscumpărare (repo), care ajută dealerii primari din UE să afișeze prețurile obligațiunilor UE în sprijinul lichidității acestora.
Până la începutul lunii decembrie 2024, un total de aproape 330 de miliarde de euro din fondurile obținute din operațiunile de împrumut au fost plătite în cadrul programului NGEU. În 2024 au avut loc, de asemenea, operațiuni de împrumut pentru finanțarea Ucrainei în cadrul Facilității pentru Ucraina (peste 10 miliarde de euro din fonduri au fost plătite până în 2024), precum și aprobarea de către statele membre a unui împrumut excepțional de asistență macrofinanciară (AMF) în cadrul acordului cu partenerii G7. În plus, au fost convenite noi politici finanțate prin emiterea de obligațiuni UE pentru a sprijini statele candidate în cadrul Facilității de investiții pentru Balcanii de Vest și țările învecinate (precum Egiptul și Iordania).
De asemenea, UE a continuat să emită în mod regulat EU-Bills, cu scadențe de trei și șase luni, în completarea activităților de împrumut pe termen lung. Valoarea datoriei pe termen scurt se ridică în prezent la 25,3 miliarde de euro.
În timp ce noua emisiune de datorie netă pentru cel mai mare program bazat pe împrumuturi – NGEU – se va încheia până la sfârșitul anului 2026, combinarea refinanțării datoriei ajunse la scadență și a finanțării prin obligațiuni pentru alte politici va asigura o prezență puternică a UE pe piață în viitorul apropiat. De asemenea, Comisia va continua să emită obligațiuni verzi NGEU, care totalizează în prezent 68 de miliarde de euro, pentru a finanța componenta ecologică a Facilității de redresare și reziliență.