Natalitatea în UE a atins un record negativ în 2023. România a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de nașteri. Cum s-a ajuns aici și care sunt perspectivele pentru viitor

rata natalitatii natalitate Foto: Artmim | Dreamstime.com

Uniunea Europeană a înregistrat în 2023 cel mai mare declin anual al nașterilor, cu o scădere de 5,5%, potrivit Euronews. România a înregistrat cea mai mare scădere a natalității din 2022 până în 2023 dintre toate statele membre UE.

Conform celor mai recente date Eurostat, nașterile în statele membre UE au scăzut de la 3.879.509 în 2022 la 3.665.142 în 2023.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cu toate acestea, nu este singurul aspect negativ.

Rata natalității în UE în 2023 este, de asemenea, cea mai scăzută din ultimii 10 ani, rămânând sub ținta de 4 milioane prevăzută în proiecțiile demografice pe termen lung ale Eurostat.

Experții sugerează că declinul poate fi legat de factori precum îngrijorările legate de schimbările climatice, pandemia și cea mai mare creștere a inflației din ultima generație.

Italia, Spania, Grecia, Lituania și Letonia au înregistrat cele mai scăzute rate în 2023 și 2024 în ceea ce privește nașterile la 1.000 de persoane, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

În 2024, Italia are cea mai mică rată medie brută a natalității, de 6,5 nașteri la 1.000 de locuitori, în timp ce Cipru are cea mai mare, de 10,5.

Nașterile în România au scăzut cu 14% în 2023.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) avertizează că țările trebuie să își adapteze strategiile politice la un nou „viitor cu fertilitate scăzută”.

OCDE sugerează că o abordare proactivă a migrației și a integrării, împreună cu îmbunătățirea accesului la locuri de muncă pentru grupurile subreprezentate, ar putea contribui la abordarea acestei probleme.

Ratele de fertilitate preconizate în Europa Centrală, de Est și de Vest sunt toate sub media globală pentru 2050 și 2100.

Pe măsură ce maternitatea este amânată, vârsta medie a mamelor din Europa crește, de asemenea.

În 2013, cel mai mare grup de mame era format din femei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani, dar până în 2023, cel mai mare grup a trecut la femei cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani.

Organizația Națiunilor Unite afirmă că majoritatea populațiilor europene au atins deja vârful.

Organizația avertizează, de asemenea, că creșterea proporției și a numărului de persoane în vârstă de 65 de ani și peste necesită dezvoltarea și consolidarea sistemelor de asistență medicală și de protecție socială, precum și a politicilor naționale pentru crearea unor societăți echitabile și favorabile incluziunii pentru persoanele de toate vârstele.

Foto: Artmim | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: