Montarea bateriilor la viitorii prosumatori reprezintă o necesitate de rezilienţă şi de siguranţă energetică, susține Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), într-o scrisoare deschisă adresată Administraţiei Prezidenţiale, citată de Agerpres.
“În condiţiile în care sistemul energetic naţional se găseşte de luni bune în corzi, datorită unor decizii, puţin spus proaste, luate în special în perioada 2020 – 2023, Camera Deputaţilor, camera decizională a votat eliminarea obligativităţii montării de sisteme de stocare a energiei electrice produse, atât pentru prosumatorii existenţi, activi în momentul de faţă, cât şi pentru persoanele care doresc să devină prosumatori în viitor. Dacă pentru prosumatorii existenţi trebuie găsită o cale de a avea baterii fără a institui o obligaţie, aşa cum prevedea vechiul proiect de lege respins de preşedintele Iohannis, pentru noi prosumatori trebuie indiscutabil, din punct de vedere al rezilienţei individuale şi al siguranţei energetice naţionale, sa fie o obligaţie prevăzută de legea prosumatorilor”, afirmă Chisăliţă.
Potrivit sursei citate, în România, legile “se ghidează după lobby, şi nu după realităţile din teren şi necesităţile celor mulţi”.
“Multiplele semnale de alarmă trase de Ministerul Energiei, Dispeceratul Energetic Naţional, alţi actori din piaţă faţă de modul în care funcţionează sistemul energetic, influenţat în primul rând de variabilitatea producţiei de energie electrică de către sursele regenerabile şi de lipsa instrumentelor de stocare a acesteia nu au fost luate în considerare de Parlamentarii Români la aprobarea acestei legi”, notează specialistul.
În viziunea şefului AEI, promulgarea legii prin care se elimină obligativitatea montării de sisteme de stocare a energiei electrice produse va face rău tuturor, pe termen lung, de la prosumatori şi operatori ai sistemelor de distribuţie şi transport, până la consumatori de energie şi a modului în care vor funcţiona reţelele.
Camera Deputaţilor a decis, în data de 11 decembrie, în urma reexaminării proiectului de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 32/2024, eliminarea obligaţiei prosumatorilor de a-şi instala la locul de consum şi de producere baterii de stocare.
Proiectul de lege privind aprobarea OUG 32/2024, care se referă la menţinerea mecanismului de plafonare a preţurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025 şi în care a fost introdusă şi această obligaţie a prosumatorilor, a fost adoptat iniţial de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în data de 26 iunie 2024, iar preşedintele l-a retrimis în Parlament spre reexaminare.
În urma reexaminării, Camera Deputaţilor a făcut mai multe modificări, adoptând varianta Senatului de a elimina şi prevederile care completau cadrul legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile în sensul în care avizele tehnice de racordare emise/actualizate pentru solicitanţii care sunt sau doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacităţi de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW şi 400 kW, cu evacuare de putere în reţeaua electrică de interes public, trebuiau să respecte şi obligaţia de a instala la locul de consum şi de producere instalaţii de stocare.
De asemenea, deputaţii au eliminat şi prevederea potrivit căreia şi prosumatorii existenţi aveau obligaţia de a instala la locul de consum şi de producere instalaţii de stocare, până la data de 31 decembrie 2027.
USR a precizat într-un comunicat că amendamentul de eliminare a obligaţiei prosumatorilor de a instala baterii de stocare a fost formulat de deputata USR Cristina Prună şi senatorul USR Cristian Bordei.
Camera Deputaţilor este for decizional.