În acest an, 93% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16-74 de ani din Uniunea Europeană au raportat că au utilizat internetul în ultimele 3 luni, conform datelor Eurostat, biroul statistic al UE. Utilizarea internetului a crescut constant în UE: ponderea utilizatorilor s-a majorat cu 7 puncte procentuale în ultimii 5 ani, în anul 2019 înregistrându-se un procentaj de 86%.
La ce a fost utilizat internetul în 2024?
Internetul a fost utilizat în principal pentru a comunica cu alții, respectiv 85% dintre persoane au utilizat internetul pentru apeluri telefonice, apeluri video sau a trimite mesagaje, iar 80% pentru e-mailuri. Utilizarea internetului ca metodă de comunicare a crescut. Apelurile și mesageria online au crescut cu 14 puncte procentuale , în timp ce corespondența prin e-mail cu doar 7 puncte procentuale comparativ cu anul 2019.
De asemenea, 75% dintre persoane au utilizat internetul pentru a căuta informații despre bunuri și servicii, 73% au căutat să vizioneze emisiuni TV sau videoclipuri, iar 67% au căutat servicii bancare pe internet.
În schimb, doar 10% dintre persoane au folosit internetul pentru consultări online sau pentru vot pentru a defini probleme civice sau politice, circa 12 % l-au folosit pentru activități educaționale, 16 % și-au exprimat opinia cu privire la probleme civice sau politice pe site-uri web sau pe platformele de social media, 17 % au urmat un curs online și 17 % au luat parte la învățare în scopuri private.
De asemenea, potrivit datelor Institutului Național de Statistică în anul 2023, 91,56% din populația României cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 au utilizat internetul. Cel mai mare procentaj aparține Luxemburgului și anume de 99,4%, pe poziția a doua s-au clasat Țările de Jos cu un procentaj de 99,27%, iar pe ultimul loc s-a clasat Bulgaria cu 88, 93%.