Transgaz: Consumul de gaze al României se va dubla, până în 2028. De unde va veni cererea suplimentară?

Matei Ionescu dec. 20, 2024 1 comentarii 1164 vizualizări
nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Consumul de gaze al României va crește cu 10 miliarde metri cubi, în următorii 3-4 ani, ceea ce practic înseamnă o dublare a consumului actual, se arată în Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Gaze 2024 – 2033.

Față de acum 15 ani, consumul de gaze a scăzut cu 40%, de la 18 miliarde metri cubi la 10 miliarde, în special pe fondul închiderii chimiei și petrochimiei. Transgaz, ca operator de sistem, spune însă că acest lucru se va schimba. Potrivit companiei, unele dintre combinatele chimice se vor redeschide, iar marile termocentrale pe cărbune vor trece pe gaze. Sursa suplimentară de gaze ar urma să vină din Marea Neagră, perimetrul Neptun Deep, concesionat de Petrom și Romgaz, care ar începe producția în 2027. Cu toate acestea, dacă vom avea un consum dublat, tot vom avea nevoie de importuri, așa cum spunea anul trecut Ion Sterian, directorul Transgaz.

Odată cu redeschiderea acestor unități și cu înlocuirea unor capacități de generare energie electrică pe cărbune cu cele pe bază de gaze naturale, extinderea rețelelor de transport și distribuție gaze naturale și creșterea producției interne ca urmare a demarării exploatărilor de gaze din Marea Neagră, este de așteptat o creștere a consumului de gaze naturale.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„În următorii 3-4 ani, în România, se estimează o creștere a consumului de gaze naturale cu circa 10 miliarde metri cubi de gaze naturale, prin construirea centralei electrice de la Mintia cu o capacitate de producție de 1700 MWH și un consum de 2,5 miliarde metri cubi de gaze pe an, prin construcția celor două centrale pe co-generare de la Ișalnița și Turceni, din cadrul planului de restructurare al CEO, aprobat deja de Comisia Europeană, cu o producție de 1200 MWH și un consum de 1,5 miliarde metri cubi gaze naturale, prin finalizarea lucrărilor la Centrala de la Iernut, cu o capacitate de producție de 450 MWH și un consum de 1 miliard metri cubi gaze naturale, dar și prin repornirea Combinatului de îngrăsăminte Azomureș, care consumă anual 1,2 miliarde metri cubi gaze naturale, prin repornirea Combinatului chimic de la Piatra-Neamț, care consumă peste 0,8 miliarde metri cubi gaze naturale pe an”, se arată în documentul citat.

Dacă termocentralele Mintia și Iernut se vor deschide, lucru aproape cert, întrucât lucrările sunt în derulare (Iernut, chiar la jumătatea anului viitor), nu același lucru se poate spune, totuși, de combinatele chimice. Ga Pro Co, anterior în grupul InterAgro, este scos la vânzare de lichidatorul Sierra Quadrant de mai mult de doi ani. Multiple sesiuni de licitație (peste 10) n-au adus niciun rezultat, nu s-a prezentat niciun investitor interesat. Și acum este la vânzare combinatul din Piatra Neamț, la un preț de 63 milioane lei.

Cât privește Azomureș, deținut de elvețienii de la Ameropa, acesta are o istorie de pornire și oprire, în ultimii doi ani. A stat și luni de zile închis, a mai și pornit ocazional, însă mai mult a stat închis, cum este și acum. Patronii elvețieni spun că au probleme mari cu asigurarea predictibilă și la un preț competitiv a resursei gaz și cu o competiție acerbă pe piața europeană din partea producătorilor din țări din afara UE.

Revenind la creșterea consumului de gaze, Transgaz vede încă 3 miliarde metri cubi suplimentar de la gospodării. „Un consum adițional estimat de 3 miliarde metri cubi pe an va veni din partea localităților care se vor racorda la rețeaua de gaze naturale, unde autoritățile locale au pregătit deja proiecte de distribuție folosind instrumentele aflate la dispoziție: PNRR, Fondul de Modernizare, RepowerEU, sau Programele Guvernamentale, precum Anghel Saligny”.

Gazele naturale au o pondere de aproximativ 29% din consumul intern de energie primară. Cota lor semnificativă se explică prin disponibilitatea ridicată a resurselor autohtone, prin impactul redus asupra mediului și prin capacitatea de a echilibra energia electrică produsă din surse regenerabile care au caracter intermitent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pentru a defini mărimea unei centrale electrice se folosește noțiunea ” putere instalată ” care este exprimată în MW , acronim de la Mega și Watt ( dacă nu știți cine e, căutați in Wikipedia ).
    Mărimea unui grup energetic este definită prin puterea nominală , exprimată tot în MW .
    Puterea instalată a unei centrale rezultă din însumarea puterilor nominale ale grupurilor .
    Mărimea fizică MWH nu există, este o invenție a autorului .
    Corect este MWh și exprimă cantitatea de energie produsă și nu “capacitatea de producție ” .
    Dacă autorul a vrut să prezinte mărimea centralei electrice utilizând noțiunea de ” capacitate de producție ” , echivalentul puterii instalate , trebuia să utilizeze MW și nu MWH . Simplu !
    În rest , numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.