Romanian Business Leaders solicită amânarea cu 6 luni a implementării măsurilor de creştere a fiscalităţii pentru mediul de afaceri şi adoptarea unor măsuri drastice de reducere a cheltuielilor publice.
„Noi, Romanian Business Leaders, suntem nemulţumiţi pentru că, din nou, sunt promovate măsuri de modificare a regimului fiscal cu aplicabilitate în 3 zile, date încă o dată între Crăciun şi Revelion.
Nu există un parteneriat, nu există consultări reale, aşa cum se declară, între Guvern şi mediul de afaceri, iar oprirea creşterii cheltuielilor bugetare nu înseamnă reducerea lor.
Astăzi, 30 decembrie, înainte de adoptarea OUG-ului Trenuleţ în şedinţa de Guvern, Romanian Business Leaders solicită: amânarea cu 6 luni a implementării măsurilor de creştere a fiscalităţii pentru mediul de afaceri şi consultări reale şi imediate; adoptarea unor măsuri drastice de reducere a cheltuielilor publice, nu doar de îngheţare a lor. Închidem anul 2024 cu un deficit de aproape 9%, avem nevoie urgentă să închidem robinetul cu bani publici”, arată un comunicat de presă.
Reprezentanţii RBL susţin că lecţiile date în alegerile recente nu au fost învăţate de partidele mari şi riscul ca actuala clasă politică de la putere să devieze România de pe drumul european este în creştere accentuată.
„Aceasta este o sirenă de alarmă pe care o tragem Guvernului. Nu puteţi schimba ceva în România făcând politică în acelaşi fel – cu minciună şi manipulare. Noi susţinem ferm calea pro-europeană şi am arătat asta clasei politice. La rândul vostru, arătaţi-ne şi arătaţi poporului român că putem avea încredere că ne veţi menţine pe această cale, nu doar prin vorbe, ci şi prin fapte”, transmit reprezentanţii RBL.
Potrivit acestora, Coaliţia de guvernare „şi-a încălcat într-un timp record promisiunile”, în condiţiile în care în urmă cu 7 zile a promis stabilitatea şi predictibilitatea sistemului fiscal în programul propriu de guvernare şi acum două zile, într-o întâlnire faţă în faţă cu confederaţiile patronale, au promis acelaşi lucru.
Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) este o organizaţie imparţială, apolitică. RBL este vocea şi vehiculul de acţiune al liderilor din mediul privat de business pentru dezvoltarea României. Misiunea RBL este ca România să devină o ţară mai bună pentru afacerile responsabile şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Proiectele Fundaţiei se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea şi dezvoltarea societăţii: antreprenoriat, educaţie şi bună guvernare. Acestea sunt iniţiate şi dezvoltate pe bază de voluntariat de cei peste 500 de membri ai comunităţii RBL din Bucureşti şi cele 7 filiale locale.
Ministerul Finanţelor a publicat duminică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, care propune, printre altele creşterea impozitului pe dividende distribuite din 2025 de la 8% la 10%, eliminarea facilităţilor de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii, agricultură şi industrie alimentară, reducerea plafonului pentru veniturile microîntreprinderi de la 500.000 de euro în prezent, la 250.000 de euro, pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, şi reinstituirea impozitului pe construcţii, care se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 % asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situaţia în care sunt închiriate, luate în administrare/concesiune sau în folosinţă.