Roberta Metsola, interviu pentru G4Media: Trebuie să reducem birocrația inutilă care îndepărtează oamenii și locurile de muncă din UE

roberta metsola, parlamentul european, presedinte, ppe, conservator, conservatoare, anti-avort Sursa foto: European Parliament / Daina LE LARDIC

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a vorbit intr-un interviu exclusiv pentru G4Media despre birocrația care sufocă mediul de afaceri.

Rep: De ce a durat atât de mult pentru ca România să adere la Schengen și cum vedeți viitorul Schengen în condițiile în care unele țări reintroduc controalele la frontiere?

Roberta Metsola: Am susținut aderarea deplină a României la Schengen încă din prima zi și vreau să felicit poporul român, care a muncit neobosit și atât de mult timp pentru a ajunge acolo unde îi este locul, un membru cu drepturi depline al Schengen.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În ziua în care a fost luată decizia (12 decembrie), am avut câțiva colegi români bucuroși care mi-au spus că acest lucru îi face să se simtă „100% europeni”. Am fost fericit să pot împărtăși această mândrie cu ei. Cred cu tărie că un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită.

Statele membre s-au confruntat cu provocări legate de migrație, iar acestea au întârziat prea mult extinderea spațiului Schengen. Cu noul Pact al UE privind migrația și azilul și cu Regulamentul actualizat privind Codul frontierelor Schengen, ne putem asigura acum că frontierele noastre externe sunt mai bine protejate și că suntem capabili să abordăm împreună aceste provocări într-un mod mai coordonat. Frontierele externe sigure sunt o condiție prealabilă pentru ridicarea controalelor la frontierele interne.

Rep: Statisticile oficiale arată un declin constant al UE în ultimul deceniu în comparație cu SUA și China. Ce schimbări de politică economică ar trebui să facă UE pentru a stopa acest declin, inclusiv politicile Green Deal și reglementările privind IA?

Roberta Metsola: Trebuie să ne concentrăm pe simplificare și implementare. Acestea trebuie să fie principiile noastre directoare. Aceasta înseamnă reducerea birocrației inutile care îndepărtează oamenii și locurile de muncă din Europa. Înseamnă, de asemenea, să oferim previzibilitate și siguranță atât firmelor noastre, cât și cetățenilor. Aceștia vor să aibă încredere că cadrul pe care îl stabilim va fi eficient și coerent. Nu putem continua să schimbăm regulile și să schimbăm ținta. Ceea ce putem și trebuie să facem este să oferim sprijin firmelor noastre, în special IMM-urilor. Trebuie să investim în infrastructura noastră digitală și tehnologică. Cred că acest lucru este deosebit de important pentru state membre precum România, unul dintre centrele tehnologice cu cea mai rapidă creștere din Europa de Est.

În general, trebuie să ne folosim mai bine resursele și talentele. Să luăm piața unică, de exemplu. Aceasta este cel mai important motor economic al nostru. Cu toate acestea, din cauza lipsei de armonizare și integrare, încă nu valorificăm întregul său potențial, în sectoare critice precum energia, telecomunicațiile, serviciile și finanțele. Pe acest aspect trebuie să ne concentrăm.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.