Preţurile petrolului au crescut joi cu 2%, pe fondul perspectivelor optimiste asupra economiei Chinei

petrol Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei şi cererea de combustibil, după ce preşedintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creşterii economice, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au urcat cu 1,44 dolari, sau cu 1,9%, la 76,08 dolari pe baril, după o creştere de 65 de cenţi în ultima zi de tranzacţionare din 2024.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA a crescut cu 2,13%, ajungând la 73,25 dolari pe baril.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Un avans de acest tip poate deveni auto-perpetuant până când preţurile ating un nivel suficient de ridicat pentru a atrage vânzători în scădere şi o marcare de profit care va conduce la o revenire la niveluri mai scăzute,” a declarat Jim Ritterbusch, de la Ritterbusch and Associates, Florida.

Ritterbusch a atribuit creşterile datelor economice pozitive din China şi a estimat că preţul petrolului WTI ar putea depăşi 74 de dolari pe baril.

În discursul de Anul Nou, Xi Jinping a anunţat politici mai proactive pentru a sprijini creşterea economică în 2025.

Activitatea fabricilor din China a crescut în decembrie, potrivit unui sondaj realizat de Caixin/S&P Global publicat joi, dar ritmul a fost mai lent decât erau aşteptările. Aceasta a stârnit îngrijorări cu privire la impactul tarifelor propuse de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, asupra comerţului.

Deşi datele oficiale arată o creştere minimă a activităţii manufacturiere, sectorul serviciilor şi cel al construcţiilor au avut performanţe mai bune, sugerând că măsurile de stimulare economică încep să aibă efecte.

Analiştii consideră că datele mai slabe din China ar putea impulsiona Beijingul să accelereze programul de stimulare, ceea ce ar susţine preţurile petrolului.

În Statele Unite, stocurile crescute de combustibil nu au avut un impact semnificativ asupra preţurilor. Datele Administraţiei pentru Informaţii în Energie au arătat o creştere a stocurilor de benzină cu 7,7 milioane de barili, la 231,4 milioane de barili, şi o creştere a stocurilor de distilate cu 6,4 milioane de barili, la 122,9 milioane. Stocurile de ţiţei au scăzut cu 1,2 milioane de barili, sub aşteptările unei scăderi de 2,8 milioane.

În Europa, Rusia a oprit exporturile de gaze prin conducte prin Ucraina, de la 1 ianuarie, după expirarea acordului de tranzit.

Uniunea Europeană a aranjat surse alternative de aprovizionare, în timp ce Ungaria continuă să primească gaze ruseşti prin conducta TurkStream, care traversează Marea Neagră.

Analiştii prevăd că preţurile petrolului vor rămâne aproape de 70 de dolari pe baril în 2025, în scădere pentru al treilea an consecutiv, datorită cererii slabe din China şi creşterii ofertei globale, care contrabalansează eforturile OPEC+ de a susţine piaţa.