Niklas Zennström, fondatorul Skype și Atomico: Startup-urile din Europa încă pot prospera prin dezvoltarea de aplicații pe baza modelelor de inteligență artificială, în ciuda dominației SUA

Niklas-Zennstrom Sursa foto: atomico.com

Niklas Zennström, fondatorul Skype și Atomico, unul dintre cei mai de succes antreprenori și investitori europeni în domeniul tehnologiei, consideră că startup-urile europene pot avea succes în dezvoltarea de aplicații pe baza modelelor de inteligență artificială, în ciuda diferenței uriașe de finanțare față de rivalii americani. Zennström a declarat pentru Financial Times că start-up-urile europene pot prospera prin dezvoltarea de aplicații construite pe platforme de inteligență artificială gestionate de companii cu sediul în SUA, cum ar fi OpenAI sau Google, relatează Financial Times.

„Gândiți-vă la ce s-a întâmplat cu telefonia mobilă și cu cloud-ul: există câțiva furnizori de cloud în lume, care permit mii și mii de afaceri”, a spus el într-un interviu.

„Nu este ca și cum toată lumea trebuie să fie un model de limbaj mare. Puteți aduce un plus de valoare ca furnizor de aplicații”, a adăugat Niklas Zennström.

Comentariile unui lider al industriei vin în contextul în care politicienii și investitorii europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că SUA deține cea mai mare influență în domeniul AI. Mulți se tem că Europa riscă din nou să fie lăsată în urmă de grupurile bogate din Silicon Valley în ceea ce privește o nouă tehnologie transformațională, cu implicații mari pentru competitivitatea și securitatea națională.

Industria europeană a tehnologiei a creat sute de „unicorni”, companii private evaluate la peste 1 miliard de dolari și a redus decalajul în ceea ce privește finanțarea inițială față de SUA „indiferent dacă Europa are o mulțime de infrastructuri [tehnologice] critice care sunt europene”, a declarat cofondatorul Skype pentru FT.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Companiile europene pot construi în domeniul AI indiferent dacă sunt din Franța sau din SUA”, a spus Niklas Zennström.

Încrederea antreprenorilor europeni în perspectivele tehnologice ale regiunii a atins minim nou în 2024, potrivit raportului „State of European Tech” al Atomico, compania de risc fondată de antreprenorul suedez în 2006. Ultimul  sondaj a arătat că 40% dintre fondatori se simt „mai puțin optimiști” cu privire la viitorul tehnologiei europene decât în anul precedent.

Cu toate acestea, deși admite că anul 2024 a fost „foarte greu” pentru startup-urile noi și pentru investitori, iar capitalul investit în tehnologiile europene se așteaptă să scadă pentru al treilea an consecutiv, Zennström crede că pesimismul cu privire la perspectivele regiunii este exagerat.

„Este o problemă europeană să (doar) vorbim despre problemă. Există atât de multe date interesante care arată că de fapt recuperăm decalajul [față de SUA], ne descurcăm destul de bine”, a adăugat acesta.

În ciuda acestui progres în industria tehnologică europeană în general, decalajul transatlantic de investiții în noi startup-uri în special este inevitabil. Un raport al firmei de risc Accel, publicat în octombrie, a constatat că investițiile din SUA în AI generativă au ajuns la aproape 48 de miliarde de dolari în 2023 și 2024 în total, de peste cinci ori mai mult decât în Europa și Israel, unde finanțarea în acest sector a totalizat aproximativ 9 miliarde de dolari. O mare parte din suma totală din SUA este determinată de noile startup-uri care dezvoltă așa-numitele modele „de bază”, sistemele AI costisitoare și complexe care stau la baza chatboților de uz general și a serviciilor de creare media, cum ar fi GPT al OpenAI.

Europa are o mână noi startup-uri care lucrează la modele de bază, inclusiv Mistral, cu sediul la Paris, și Black Forest Labs, din Germania.

Cu toate acestea, OpenAI, Anthropic și xAI, cu sediul în SUA, au strâns împreună zeci de miliarde de dolari mai mult decât rivalii lor europeni, în timp ce grupurile Big Tech Microsoft, Google, Amazon și Meta investesc, de asemenea, masiv în propriile lor modele lingvistice de mari dimensiuni. Atomico, care a strâns 1,24 miliarde de dolari în fonduri noi în 2024, a sprijinit startup-uri europene dezvoltate în domeniul inteligenței artificiale care construiesc modele specializate în jurul anumitor aplicații, inclusiv Corti, un producător danez de asistenți digitali pentru asistență medicală, și DeepL din Germania, care oferă instrumente de traducere automată.

„Nu este vorba doar despre cinci companii LLM”, a spus Zennström. „Există, de asemenea, atât de multe altele care sunt valoroase”. Dar el a recunoscut că „juriul nu a decis încă” dacă Europa poate construi LLM-uri competitive cu scop general pe termen lung. „Pentru inteligența artificială ai nevoie de o mulțime de bani, de o mulțime de date și de distribuție. Prin urmare, este un lucru firesc ca marile companii de tehnologie să aibă un avantaj competitiv”, a declarat Zennström. „Realitatea este că cei bogați devin mai bogați”, a adăugat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.