Spania intenționează să impună un impozit de 100% pe proprietățile imobiliare pentru cumpărătorii din țări din afara UE, precum Marea Britanie, în încercarea de a îmbunătăți accesibilitatea locuințelor prin descurajarea achizițiilor străine, scrie Financial Times.
Prim-ministrul Pedro Sánchez a anunțat planul privind taxa imobiliară punitivă, care se va aplica cetățenilor din afara UE care nu sunt rezidenți ai blocului comunitar, ca parte a unei serii de măsuri menite să abordeze o criză „gravă” a locuințelor.
Spania este una dintre numeroasele țări europene în care furia publică crește din cauza dificultății de a găsi locuințe la prețuri accesibile pentru cumpărare sau închiriere, deoarece prețurile proprietăților cresc vertiginos, iar construcțiile noi rămân mult în urma cererii.
„Occidentul se confruntă cu o provocare decisivă: să nu devină o societate divizată în două clase, proprietarii bogați și chiriașii săraci”, a declarat Sánchez, prezentând un set de 12 măsuri.
Spania a fost mult timp o destinație populară pentru cumpărătorii de case de vacanță și pentru persoanele care doresc să se mute permanent într-un climat mai însorit.
Propunerile guvernului vin în contextul în care prețurile din localități precum Madrid și Mallorca sunt ridicate parțial de un nou val de străini înstăriți din SUA, Mexic și Venezuela. Aceștia vin în completarea britanicilor, care sunt pilonii pieței imobiliare în unele zone de coastă și care sunt acum cetățeni din afara UE ca urmare a Brexitului.
Guvernul condus de socialistul Sánchez a declarat că va „restricționa” achizițiile de proprietăți de către cetățenii din afara UE care nu locuiesc în blocul comunitar, impunând ca taxele pe care aceștia trebuie să le plătească pentru o achiziție să crească la „până la 100 % din valoarea proprietății”.
Prim-ministrul a declarat că rezidenții din afara UE cumpără 27.000 de case pe an în Spania, adăugând că acestea sunt „în principal pentru speculații”.
Cumpărătorii de proprietăți în Spania pot fi supuși mai multor taxe, în funcție de faptul dacă cumpără o casă nouă sau una existentă.
Ratele variază în funcție de regiune, dar, ca un ghid aproximativ, agenții imobiliari spun că factura fiscală totală poate fi cuprinsă între 7 % și 12 % din valoarea proprietății. Sánchez nu a precizat la ce impozit se referă.
Guvernul a declarat că propunerea va fi finalizată numai „după un studiu atent”. Pentru a deveni lege, ar trebui, de asemenea, să fie aprobată de parlamentul spaniol, unde Sánchez se confruntă cu o luptă permanentă pentru a strânge voturile de care are nevoie pentru a obține o majoritate.
În al treilea trimestru al anului 2024, cei care nu sunt spanioli au cumpărat 24.700 de proprietăți în Spania, reprezentând 15 % din totalul achizițiilor imobiliare din țară.
Cel mai mare grup de cumpărători din afara Spaniei au fost britanicii, care au reprezentat 8,5% din totalul tranzacțiilor străine. Aceștia au fost urmați de germani, apoi de marocani, polonezi și italieni, conform datelor furnizate de Asociația registratorilor din Spania.
Subliniind amploarea continentală a problemei locuințelor, Sánchez a declarat că prețurile locuințelor în Europa au crescut cu 48% în ultimul deceniu, aproape dublu față de creșterea veniturilor gospodăriilor în aceeași perioadă.
„Ne confruntăm cu o problemă gravă, cu implicații sociale și economice enorme, care necesită un răspuns hotărât din partea întregii societăți, cu instituțiile publice în prim-plan.”