Până la sfârșitul lunii legea bugetului va fi trecută prin guvern și înaintată Parlamentului, a anunțat premierul Marcel Ciolacu azi. Anul acesta nu crește TVA-ul și nu se renunță la cota unică, a mai dat asigurări premierul, însă el a spus că va veni cu alte măsuri prin reforma fiscală.
“Am stabilit că până la sfârșitul lunii o să trecem legea bugetului prin guvern și o să o înaintăm parlamentului, astfel încât în prima săptămână a sesiunii parlamentare din februarie legea să fie aprobată”, a spus Ciolacu. Acesta a mai spus că România se va încadra într-un deficit de 7% în acest an.
“Am avut o creștere a veniturilor anul trecut de la 27% la aproximativ 29,6%. Cred că până la final va fi 30,1. Cred că prima oara Romania va avea peste 30% venituri din PIB. Pentru anul acesta finanțele și-au stabilit 29,6% venituri din PIB”, a mai spus Ciolacu.
Guvernul va analiza dacă statul român își permite indexarea pensiilor în luna septembrie.
“Am stabilit că vom veni la pensiile mici și medii la începutul acestui an cu o suplimentare de tip one-off până vom vedea execuția bugetară la prima rectificare, când se va analiza dacă se poate astfel încât să nu afectăm investițiile în special la PNRR unde s-a ajuns la cofinanțări de 60%, dacă statul român își permite indexarea pensiilor în luna septembrie”, a mai spus Ciolacu.
Se vor acorda în continuare ajutoare de stat. “O să solicităm de la Consiliul concurenței care este nivelul. Continuăm Invest Alim si ajutoarele pentru construcții, dar vom vedea care au fost cele mai eficiente în funcție de randament și de locurile de muncă nou create. Eu cred că cel mai bine ele ar trebui focusate numai la Ministerul de Finanțe”, a mai menționat premierul.
“Construim bugetul prudent pe partea de venituri, fără să includem venituri nerealizabile sau greu realizabile, astfel încât deficitul să se bazeze pe o analiză prudentă a veniturilor și pe partea de cheltuileli pe un control cât mai riguros”, a spus ministrul Finanțelor Tanczos Barna.
“Bugetul asigură finanțare consistentă pentru Educație și asigurăm plata salariilor la nivelul anului 2024. Pentru Sănătate asigurăm finanțarea Casei de Sănătate pentru a avea serviciile medicale asigurate tot anul și salariile plătite la nivelul asumat de Guvern. La Apărare, asigurăm minimul de 2% din PIB și asigurăm și investiții strategice în sectorul industriei de apărare”, a menționat Tanczos Barna.
Acesta a adăugat că Agricultura și Ministerul Economiei au finanțări pentru programele pe care vor să le implementeze.
“Este un buget cumpătat, a pornit de la tăierea cheltuielilor statului și putem să ne încadrăm în 7% defictt”, a completat ministrul.
“Anul 2025 este un an al solidarității din punct de vedere al unităților administrativ teritoriale. Vom avea acolo un fond al solidarității la nivel național, nu doar la nivel județean, la care vor contribui toți pentru a ajuta comunele mici să își îndeplinească obiectivele minime de la nivelul unităților administrativ teritoriale. Vom intra la un moment dat și pe discuțiile de reorganizare și de regândire a serviciilor publice la nivelul unităților administrativ teritoriale, dar este prematur să intrăm acum în detalii”, a declarat ministrul Finanțelor.
Întrebări și răspunsuri:
Q: Plafonarea prețurilor la energie și gaz s-ar putea extinde pe o perioadă de 3-6 luni, să fie o perioadă de tranziție în actuala formă? Există bani în buget?
Marcel Ciolacu: Am abordat și datoriile care sunt în acest moment, le-am prevăzut în bugetul de stat pentru a le stinge, atât la Ministerul Energiei, cât și la Ministerul Muncii. Cu certitudine Guvernul României va lua măsuri astfel încât zona de plafonare către consumatori și către economie să fie menținută. Vom încerca să acoperim tot anul.
Q: Ați spus că Banca Mondială analizează creșterea TVA și comasarea CASS cu impozitul pe venit, nu Guvernul României. În planul fiscal scrie că Banca Mondială oferă scenarii din care Guvernul alege. Guvernul analizează scenariile Băncii Mondiale?
Tanczos Barna: Banca Mondială a analizat mai multe scenarii, inclusiv acelea. În momentul de față, pe construirea bugetului, nu analizăm nicio variantă, decât păstrarea impozitelor la nivelul la care sunt acum și încadrarea în deficit de 7%.
Q: Și după construirea bugetului?
Tanczos Barna: După construirea bugetului vom avea întâlnire cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială, dar este în momentul de față prematur să discutăm despre acele detalii.
Marcel Ciolacu: Normal că se lucrează pe scenarii. În schimb, nu e nici prima și nici ultima oară – și depășim zona de tatuaje – nu mărim TVA. De ce? Efortul ar fi mutat în mod egal la toți românii, indiferent de venituri, adică va însemna o scădere a puterii de cumpărare. Mai mult, după această perioadă de consum și de creșteri salariale și în zona bugetară avem și o creștere a salariului minim, am avut și recalcularea pensiilor, normal că a fost un consum mult mai mare și am avut și sărbători. În acest moment, consumul o să mai scadă și automat o să ajungem și la o scădere a inflației. Exclud o dată pentru totdeauna o creștere a TVA. Vom veni în reforma fiscală cu alte măsuri. Va fi o perioadă predictibilă de minimum 6 luni. Deci am avea un termen de până la 1 iulie cu ce înseamnă viitorul. Dacă vor fi modificări, vom vorbi ca și aplicare de anul 2026.
Q: În 2026 am putea să vedem că se aplică impozitul progresiv peste anumite praguri?
Marcel Ciolacu: Am promis că anul acesta sub nicio formă nu se va umbla la cota unică, lucru pe care l-am discutat și cu domnul ministru. Noi estimăm o creștere economică de 2,5%. Nu mărim și nu renunțăm la cota unică anul acesta sub nicio formă. Cu această creștere economică ne încadrăm printre primele țări din UE ca creștere economică, România nu a intrat în recesiune și părerea mea este că nu va intra dacă nu se întâmplă ceva peste voința noastră. Vom vedea dacă în viitor va fi impozitare progresivă, la ce sector, când se va impune acest lucru, când economia și mediul de afaceri își permit acest lucru. S-ar putea să nu fie. Dacă specialiștii ajung la concluzia că e mai bine să rămânem cu cota unică, rămânem cu cota unică. O impozitare progresivă pe venituri excepționale? Cred că da, este peste tot. Nu știm când, e un scenariu de lucru. Eu sunt unul dintre cei care cred în impozitarea progresivă. Deciziile se vor lua după discuții cu Comisia Europeană, cu mediul de afaceri și partenerii de guvernare.
Știre în curs de actualizare