Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine (CEISD) a respins până în prezent 5 tranzacții din România, conform unor surse consultate de Economedia.
Cea mai importantă tranzacție respinsă a fost vânzarea companiei de telecomunicații Telekom către investitori bulgaro-ruși, conform informațiilor Economedia.
În 2018, presa bulgară scria că oligarhul bulgar Spas Roussev a depus o ofertă pentru preluarea diviziei de mobil a Telekom România. Roussev era acționar principal al Albania Telecom Invest, companie care a cumpărat operațiunile din Albania ale Deutsche Telekom pentru 50 milioane euro. Oligarhul avea la activ decapitalizarea operatorului bulgar de telecomunicații BTK. În presa bulgară a apărut informația că o parte din suma pentru achiziția BTK a venit de la ruși. În acel an, o ofertă pentru Telekom România mai depusese și compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicaţii din Rusia. Telekom este încă la vânzare, dar Vodafone și Digi au semnat un memorandum pentru preluare.
Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) este acum sesizată să analizeze tranzacția prin care compania ungară de stat MVM intenționează să cumpere divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România. Ministerul Energiei a sesizat Comisia și transmite că a identificat multiple teme de analiză aprofundată privind impactul posibilei tranzacții asupra securității naționale a României. Unul dintre motive este relația companiei maghiare cu Rusia.
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat anterior pentru Financial Times că Guvernul României ia în calcul blocarea preluării furnizorului de gaze E.On de către compania maghiară MVM, spunând că oferta este „umflată” comparativ cu valoarea reală a afacerilor E.On și că există suspiciuni din cauza relațiilor companiei ungare de stat cu Rusia”.
Economedia a scris în exclusivitate, în septembrie, că compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a ajuns la un acord cu compania germană E.ON pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică din România, au declarat pentru G4Media și Economedia surse oficiale. Tranzacția are nevoie și de aprobarea unor instituții ale statului român. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.