Populația Chinei scade pentru al treilea an la rând, în ciuda creșterii numărului de nașteri

China criză demografică Foto: Wikipedia

Populația Chinei a scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2024, cu o creștere modestă a noilor nașteri depășită numeric de decese, pe măsură ce vârsta colectivă a țării continuă să crească și să aprofundeze criza demografică. Populația totală a scăzut cu 1,39 milioane în 2024, la 1,4083 miliarde, în scădere de la 1,4097 miliarde în 2023, a anunțat vineri Biroul Național de Statistică (BNS), citat de South China Morning Post.

În total, anul trecut s-au născut 9,54 milioane de copii, în creștere față de 9,02 milioane de nou-născuți – cel mai mic total de la începutul evidenței în 1949 – raportat pentru 2023.

Între timp, aproximativ 10,93 milioane de oameni au murit, împingând rata mortalității la un nivel maxim de cinci decenii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cultura a avut un rol de jucat în statisticile de anul trecut, deoarece 2024 a fost Anul Dragonului în zodiacul chinez – o perioadă de bun augur pentru care unii părinți așteaptă să conceapă. Experții au prezis o posibilă revenire a natalității din cauza acestui fenomen, avertizând în același timp că o astfel de inversare ar fi limitată și localizată.

China și-a mai relaxat restricțiile de planificare familială în 2021, permițând cuplurilor să aibă un al treilea copil. Analiștii au spus că creșterea numărului de nou-născuți anul trecut ar putea indica faptul că schimbarea politicii a avut un anumit efect.

Nici măcar o ușoară revenire nu va fi suficientă pentru a compensa declinul pe termen lung, deoarece o scădere a nou-născuților este greu de inversat, a spus Yuan Xin, vicepreședinte al Asociației Chinei pentru Populație şi profesor de demografie la Universitatea Nankai din Tianjin.

„Scăderea semnificativă a populației fertile – agravată de numărul tot mai mare de persoane singure, DINK și cazuri de infertilitate – a redus drastic numărul de potențiali părinți”, a spus Yuan, folosind acronimul pentru „venit dublu, fără copii” pentru a descrie unele cupluri.

„În același timp, îmbătrânirea populației continuă să se agraveze, iar amploarea deceselor este în creștere. Cu mai multe decese decât nașteri, creșterea negativă a populației a devenit inevitabilă”, a mai spus Xin.

El a adăugat că dorința tinerilor de a avea copii nu s-a schimbat semnificativ, iar vârsta medie a primelor căsătorii și a primelor nașteri sunt încă în creștere, împiedicând și mai mult orice îmbunătățiri potențiale.

Rata fertilității din China a scăzut la 1,09 copii pe femeie în 2022, potrivit unei estimări a Centrului de Cercetare pentru Populație și Dezvoltare din China, în timp ce rata totală a fertilității din Shanghai, unul dintre cele mai bogate orașe din China, a scăzut la 0,6 în 2023.

Rata fertilității se referă la numărul mediu de copii născuți de fiecare femeie. O rată de 2,1 copii pe femeie, numită rata de înlocuire, este larg acceptată ca fiind minimul pentru ca populația unei țări să rămână constantă.

Demografii au spus că este posibil ca rata fertilității din China să scadă sub 1,0 în 2023, dar nu a fost furnizată o rată oficială a fertilității pentru anul trecut.

Guvernele de la toate nivelurile – și unele dintre cele mai mari companii din țară – au introdus o serie de politici pentru a stimula familiile să aibă copii sau pentru a-i motiva pe cei cu copii să aibă mai mulți, inclusiv recompense în numerar, concediu parental prelungit, scutiri fiscale și subvenții pentru locuințe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.