Președintele ales Donald Trump a declarat duminică că intenționează să emită un ordin executiv care ar oferi companiei mamă TikTok, cu sediul în China, mai mult timp pentru a găsi un cumpărător înainte ca populara platformă de video-sharing să fie supusă unei interdicții permanente în SUA, scrie AP.
Trump a anunțat decizia într-o postare pe contul său Truth Social, în timp ce milioane de utilizatori TikTok din SUA s-au trezit descoperind că nu mai pot accesa aplicația sau platforma TikTok. Google și Apple au eliminat aplicația din magazinele lor digitale pentru a se conforma unei legi federale care le cerea să facă acest lucru dacă ByteDance, compania mamă a TikTok, nu își vinde operațiunile din SUA până duminică.
El a declarat că ordinul său ar „prelungi perioada de timp înainte ca interdicțiile legii să intre în vigoare” și „confirmă că nu va exista nicio răspundere pentru nicio companie care a ajutat la interzicerea TikTok înainte de ordinul meu”.
„Americanii merită să vadă inaugurarea noastră interesantă de luni, precum și alte evenimente și conversații”, a scris Trump.
Legea îi conferă președintelui în exercițiu autoritatea de a acorda o prelungire de 90 de zile dacă este în curs o vânzare viabilă. Deși investitorii au făcut câteva oferte, ByteDance a declarat anterior că nu va vinde. În postarea sa de duminică, Trump a spus că „i-ar plăcea ca Statele Unite să aibă o poziție de proprietate de 50% într-o întreprindere comună”, dar nu a fost imediat clar dacă se referea la guvernul unei companii americane.
„Făcând acest lucru, salvăm TikTok, îl păstrăm în mâini bune și îi permitem să spună sus”, a scris Trump. „Fără aprobarea SUA, nu există Tik Tok. Cu aprobarea noastră, acesta valorează sute de miliarde de dolari – poate trilioane”.
Legea federală a impus ByteDance să taie legăturile cu operațiunile din SUA ale platformei până duminică, din cauza problemelor de securitate națională generate de rădăcinile chineze ale aplicației. Legea a fost adoptată în aprilie cu un larg sprijin bipartizan, iar președintele american Joe Biden a semnat-o rapid. TikTok și ByteDance au intentat proces pe baza Primului Amendament, iar Curtea Supremă a SUA a confirmat vineri legea.
Milioane de utilizatori TikTok din SUA nu au mai putut viziona sau posta videoclipuri pe platformă începând de sâmbătă seara.
„O lege care interzice TikTok a fost promulgată în SUA”, informa un mesaj pop-up utilizatorii care deschideau aplicația TikTok și încercau să deruleze videoclipuri. „Din păcate, asta înseamnă că nu puteți folosi TikTok pentru moment”.
Întreruperea serviciului instituită de TikTok cu câteva ore mai devreme a luat prin surprindere majoritatea utilizatorilor. Experții au afirmat că legea, astfel cum a fost redactată, nu cere ca TikTok să își închidă platforma, ci doar ca magazinele de aplicații să o elimine. Utilizatorii actuali ar fi trebuit să continue să aibă acces la videoclipuri până când aplicația a încetat să funcționeze din cauza lipsei de actualizări.
Aplicația companiei a fost eliminată sâmbătă târziu din magazinele de aplicații importante, inclusiv cele operate de Apple și Google. Apple a informat clienții cu dispozitive ale sale că a eliminat și alte aplicații dezvoltate de compania mamă TikTok, cu sediul în China, inclusiv una promovată ca alternativă de unii influenceri din rețelele sociale.
Menținând în unanimitate legea vineri, Curtea Supremă a decis în unanimitate că riscul pentru securitatea națională reprezentat de legăturile TikTok cu China depășește preocupările legate de limitarea exprimării de către aplicație sau de către cei 170 de milioane de utilizatori ai săi din Statele Unite.